Има опасност от епидемия в Мизия, алармира д-р Ангел Кунчев

  • 05 август 2014 13:22

  • 1881
  • 0
Има опасност от епидемия в Мизия, алармира д-р Ангел Кунчев
© Булфото

Има опасност от епидемия в Мизия. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, цитиран от Фокус.

„Винаги, когато има някъде обширно наводнение, риск има, опасност има. Само че е въпрос на организация дали да и се даде шанс или не”, каза Кунчев.

Той коментира, че положението е сериозно, защото засегнатите площи са големи, градчето е без канализация, с помийни ями, което повишава риска от зарази. Има и доста мъртви животни. Той се надява, че след добро почистване и дезинфекция, указания за населението, ползване на безопасна вода, няма да се допусне широко разпространение на каквито и да е инфекциозни болести. Според него към този момент водата не е годна за пиене.

„Тъй като са залети водни съоръжения и е проникнала вода в тях, ще трябва известен период от време, в който да се подава по-високо съдържание на хлор по системата да изтече тази вода, да се възстанови налягането на тръбите и чак след отрицателни микробиологични изследвания, ще разрешим ползването им, което обаче не значи, че няма да има вода, тъй като за механичното почистване, което е много важно след отдръпването на водата”, каза още той.

Според него, хората ще се нуждаят от вода, която няма да се ползва за питейни нужди, няма да се ползва за хранене, за готвене, но ще е необходима за хигиена, за почистване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини