Морето съхранява 14 дни вируса на хепатита

  • 18 юли 2014 08:34

  • 3341
  • 1
Морето съхранява 14 дни вируса на хепатита
© Булфото

Хепатитните вируси, които полепват по храната или се пренасят по водата причиняват остри заболявания. Най-често това са диарии, но могат да поразят трайно черния дроб, мозъка и сърцето. Лекарите алармират, че високите температури, хлорът и стоенето на открито не убиват вирусите. Те оцелявали дори в солената морска вода, пише Монитор.

Дъждът и наводненията са разрушили и повлекли съдържанията на помийните ями, а от фекалиите вирусите попадат в почвата, в питейната вода и в морето. Допълнителен риск от зарази носи изливането в Черно море на канализация от хотели и кораби.

Еволюцията е направила вирусите свръхиздържливи, защото се размножават само в живите клетки и трябва да оцелеят докато попаднат на подходящото място, обяснява вирусологът проф. Нели Корсун. Тя повече от 18 години е била шеф на Лаборатория по ентеровируси, а сега е началник на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

Според специалистът инфекцията е много опасна, както за малките деца така и за възрастните хора, заради риска от бърза дехидратация, която може да доведе и до смърт.

Проф. Корсун посочи, че докато вирусът на Хепатит А атакува черния дроб, където се съхранява до един месец, върху ръцете може да живее над 4 часа, оттам се пренасят върху предмети и повърхности. Устойчивостта му в околната среда създава реален риск от заразяване на вода и храна.

Само продължителна термична обработка на морските продукти е гаранция, че вирусите в тях са неутрализирани. Миди, раци и скариди са склад за зарази, коментира тя. Вирусите от морската вода попадат в тях, съхраняват се и след това попадат в хората при консумация. Дори последвала хранителна инфекция всъщност е вирусна, посочва проф. Корсун.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.07.30 | 19:43

1
Както описва проф. Корсун досега черноморските градове да са били изчезнали.

Добави коментар

Водещи новини