-
09 юли 2014 20:45
- 3084
- 1
Заболелите от рак на дебелото черво пациенти, които имат високи нива на витамин D в кръвта си са с по-малък риск от смърт вследствие на болестта, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА.
Изследването обхванало близо 1600 пациенти, оперирани от рак на дебелото черво.
Изследването за пръв път свързва прогнозите за оцеляване на пациенти, засегнати от диагностициран рак на дебелото черво, с нивата на витамин D в кръвта.
Витамин D се произвежда в тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Освен това се съдържа в рибеното масло, яйцата и някои риби, като сьомгата, херингата и скумрията. Известно е също, че стимулира приема на калций и растежа на костите.
Предишни изследвания заключиха, че съществува връзка между ниските нива на витамин D и по-големия риск от хронични болести, птипомня БТА.
„Получените резултати са обещаващи, но са нужни клинични изследвания, преди да потвърдим, че добавките витамин D осигуряват предимства, що се отнася до оцеляването на пациенти, засегнати от рак на дебелото черво”, заяви ръководителят на изследването Малкълм Дънлоп от университета на Единбург.
Последвайте канала на
Свързани новини
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Пенсиите - с 11% ръст, токът - без драматично поскъпване
21 май 202414:50
С 290 лв. ще се увеличи заплатата на всеки университетски преподавател
21 май 202417:21
Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, след изборите няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-ДПС
21 май 202417:23
Христо Иванов отговори на Пеевски: Следващо управление с него няма да има, всички лъжи ще излязат наяве
21 май 202415:23
Земетресение удари в Софийска област
21 май 202416:49
Инцидент с автобус в центъра на София, има пострадали
21 май 202415:49
Пешеходката, блъсната от моторист в София, е в критично състояние
21 май 202415:34
Известен наш журналист е в неизвестност
21 май 202415:34
Новото гадже на Маги от "Ергенът" ѝ купи кола за 1 милион лева
21 май 202416:20
2014.07.09 | 22:46