Шефът на БЧК: Идва опасност от епидемии след наводненията

  • 22 юни 2014 17:53

  • 2514
  • 4
Шефът на БЧК: Идва опасност от епидемии след наводненията
© Булфото

Българският червен кръст разполага с необходимите средства за оказване на помощ на засегнатите от водната стихия. Това обяви пред "Хоризонт" председателят на организацията Христо Григоров.

"Всичко, което е необходимо, за момента го има. Веднага сериозна фирма предостави концентриран дезинфектант, защото това е следващата опасност. Епидемиологичната опасност идва. Близо 40 хиляди литра дезифекционен разтвор го предадохме на ХЕИ-Варна, така че се работи в тази посока. Ние отказахме международна помощ. Обадиха се от македонския Червен кръст, от турския Червен полумесец, други наши братски структури се обадиха, от Женева се обадиха. Но аз мисля, че в този локален случай не е необходимо да искаме международна помощ, защото ние имаме достатъчно възможности в нашите бедствени складове. За момента не е необходимо повече да се дават дрехи. Всичко, каквото трябва, го има там на място", каза още Григоров.

Близо 20 хиляди са получените смс-и до момента на номера на БЧК за пострадалите при наводненията 1466, каза Григоров във връзка с кампанията на организацията в помощ на пострадалите при наводненията в страната, цитиран от Фокус. По думите му, в рамките на един ден средствата, дарени по банков път и тези от кратък номер 1466, са над 120 хил. лева. „Корпоративният сектор този път откликна незабавно”, подчерта той и допълни, че бизнесът е помогнал и с екипировката на доброволците. „Дано това, което обедини хората с идеята да помогнат, покаже на политиците, че ако ние не се обединим всички заедно да извадим България от кризата, нещата ще станат много по-тежки. За нас това е един пример, че когато тръгнем заедно в една посока, резултатите ще дойдат”, каза още Григоров.

Във връзка със стартиралите и други благотворителни кампании той заяви, че колкото повече неправителствени организации участват, събират средства и помагат, толкова по-добре. „Не е важно кой какви пари събира, важното е за какво се използват тези пари и още по-важното е да има пълна отчетност. Нещо, на което ние ще държим”, заяви председателят на БЧК. Очакванията на Григоров са събраните средства в помощ на пострадалите от наводненията да достигнат 1 млн. лева, но дори тогава според него ще е необходима сериозна държавна помощ. „Необходимо е много бързо и много спешно, докато все още тези апокалиптични картини са в съзнанието на хората, правителството да направи една сериозна програма за възстановяване на инфраструктурата и да я представи пред европейските структури”, каза още Христо Григоров.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2514 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
българин

2014.06.30 | 16:47

4
КАКЪВ ,ВОЛЕН ВИ ГОНИ,БЕ ХОРА --ТОВА ДРЕБНО,ПРЕДАТЕЛАСКО ,ТУРСКО ИЗЧАДИЕ!????????

2014.06.30 | 15:35

3
СЪД и ЗАТВОР за ЦЯЛАТА ВЪРХУШКА на ГЕРБ , ЗАЕДНО С ПОРТНИХ ! Организирана ПРЕСТЪПНА ГРУПА ! САМО ВОЛЕН ! САМО ТОЙ МОЖЕ ДА ПОЧИСТИ КОЧИНАТАТА БЪЛГАРИЯ ! ПРЕМИЕР !
Бойко ТИКВАТА ,шеф на ГЕРБ,ох,ох,ох!

2014.06.29 | 07:19

2
Аз нъл си откраднах 4 млрда , амъ ощи искъм ! Устафкааа ! Устафка веее вашта мама ! Само да седнъ в примиерския стол , само да седнъ , мамавишъйба на сичкити ! Уфчари и герберасти само ши има у БГ - то ! Тук таме и по някоя тиква ! Те това ми е мичтата ! Само да нимъболигъза и шъ видити вий ! Бахмааму , чи мъ боли веее ! От ВОЛЕН е, негофта мама !

2014.06.23 | 14:03

1
VINATA E NA GERB EDINSTVENNO-NEKADARNICI

Добави коментар

Водещи новини