Първи случай на смъртоносния коронавирус БИРС в Европа

  • 14 май 2014 15:17

  • 4184
  • 0
Първи случай на смъртоносния коронавирус БИРС в Европа
© Getty Images/Guliver

Мъж, завърнал се наскоро от Саудитска Арабия в Холандия, беше приет в клиника със симптоми на смъртоносния коронавирус БИРС, предаде БТА, като се позова на холандските здравни власти.

Мъжът е приет за лечение в болница в Хага. Той е първият холандец, заразен с коронавируса.

Коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром предизвиква треска, кашлица и понякога смъртоносна пневмония. Огнището му е в Саудитска Арабия, където от две години насам са регистрирани над 500 болни. Вирусът се разпространи в съседните страни. Няколко случая бяха регистрирани в Европа, Азия и САЩ.

Засега лекарите са безсилни да се справят с болестта.

В същото време от Световната здравна организация съобщиха, че все още не налага "спешна международна загриженост за общественото здраве" (регламентирана степен на опасност, известна с латинското съкращение PHEIC), 

Комисията по извънредните ситуации на СЗО се събра в Лондон, за да обсъди ситуацията и да реши дали нарасналият напоследък брой на заболелите в Саудитска Арабия заедно с пренасянето на вируса по света представлява международна заплаха.

Около 30 на сто от случаите завършват със смърт. Според експертите на СЗО, изхождайки от текущата ситуация, сериозността на положението наистина расте с оглед на влиянието върху общественото здраве, но засега няма данни за систематично предаване на вируса от човек на човек. Затова те решиха, че критериите за обявяване на степента на опасност PHEIC още не съществуват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини