Трансплантираха бял дроб на българин във Виена

  • 30 април 2014 14:58

  • 2490
  • 0
Трансплантираха бял дроб на българин във Виена
©

52-годишен мъж е първият българин, който е претърпял белодробна трансплантация в Австрия, съобщиха от пресцентъра на "Токуда болница", пише "Новинар".

Животоспасяващата операция е извършена във Виенската университетска болница още на 3 януари. След повече от два месеца следоперативно лечение Стефан е изписан от чуждестранната болница. Той се възстановява успешно след интервенцията и вече е сред близките си в България.

Мъжът е бил излекуван от идиопатична белодробна фиброза - много опасна болест, при която нормалната белодробна тъкан се замества с патогенна, която не притежава свойствата да пропуска кислород от алвеолите в кръвта. Това води до тежка дихателна недостатъчност, която не се повлиява от медикаментозно лечение.

Подготовката за трансплантация и стабилизирането на пациента преди присаждането на донорски бял дроб е била извършвана в продължение на година. Болестта е напреднала бързо, а това било единственото решение. „Стефан прекара близо година в пулмологичното отделение и ние бяхме длъжни да направим всичко по силите си, за да получи нужното лечение. В неговия случай единствената възможност беше трансплантацията”, обясни д-р Наталия Стоева в отделението по пулмология към Втора вътрешна клиника на японската болница.

Изпълнителната агенция по трансплантация съдейства за търсенето на подходящ донор. След разговор проф. Валтер Клепетко във Виена пациентът е включен в европейския регистър от чакащи за трансплантация „Евротрансплант”. Впоследствие е намерен съвместим донор. „Дължа живота си на трима души – това е моят лекуващ лекар д-р Стоева в "Токуда болница", д-р Симеонова - директор на агенцията по трансплантация, и проф. Валтер Клепетко, който извърши трансплантацията”, разказва пациентът.

След успешното излекуване на 52-годишния мъж и включването на България в системата Евротрансплант австрийската клиника има готовност да приема по около 15 българи, чакащи за белодробни трансплантации годишно.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини