Бум на сифилис в Пловдив

  • 13 ноември 2013 14:18

  • 3581
  • 3
Бум на сифилис в Пловдив
©

183 са новорегистрираните случаи на сифилис в Пловдив и областта. Това обяви новият управител на Центъра за кожно-венерически заболявания д-р Стоян Шуманов, след като бе утвърден на поста от Общинския съвет на Пловдив. Той бе единственият кандидат за управител след пенсионирането на д-р Елена Дякова, пише "plovdivutre.bg".

Д-р Шуманов уточни, че изнесените данни не отразяват абсолютно точно заболеваемостта, тъй като някои лица не знаят, че са заразени, а други си правят изследвания в нерегламентирани лаборатории, които не са сертифицирани. Освен това има и болни, които прибягват към самолечение и така остават скрити за статистиката.

Според д-р Шуманов тази мярка е крайно опасна, тъй като самоволното приемане на антибиотици може просто да подтисне сифилиса, след което той да хронифицира и да нанесе непоправими поражения на вътрешните органи, като дори може да доведе до летален изход.

Според него, през последните години се наблюдава увеличение на случаите на болестта, въпреки че доскоро се е считало, че сифилисът е останал в миналото и дори се е предричало, че може да изчезне. На най-голям риск от заболяване са изложени рискови групи като проституиращите лица и наркоманите.

Не по-дбро е положението и със случаите на заразяване със СПИН, като Пловдив е на второ място в страната по брой на ХИВ-позитивни през последните три години. Само през 2012-та с коварната болест в областта са регистрирани 157 души.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3581 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Sindhu

2013.11.29 | 16:36

3
You put the lime in the concuot and drink the article up.
Alicia

2013.11.28 | 02:58

2
A prvoacotive insight! Just what we need!
Serigne

2013.11.26 | 20:44

1
That's an ineltligent answer to a difficult question xxx

Добави коментар

Водещи новини