МЗ прави масови имунизации срещу детски паралич заради заразени бежанци

  • 11 ноември 2013 20:02

  • 1589
  • 0
МЗ прави масови имунизации срещу детски паралич заради заразени бежанци
©

Заради болни от детски паралич деца в Сирия и увеличаващия се у нас поток на бежанци Mинистерство на здравеопазването е разпоредило на всички регионални здравни инспекции в страната да намерят и имунизират всички български граждани на възраст до 15 години, които нямат или са с непълна схема на имунизация срещу болестта. Това потвърди пред “24 часа” вчера временният директор на РЗИ в Стара Загора д-р Елена Канева.

По данни на Световната здравна организация заболелите сирийски деца или изобщо нямат имунизация, или пък тя е непълна. Специалисти обясниха, че ваксината се приема на 5 пъти, като първите три пъти са още докато детето не е навършило 1 година - на 2, на 3 и на 4 месеца. Реимунизация се извършва, когато детето е на 16 месеца и на 6 години.

Директорът на РЗИ в Сливен д-р Виолета Узунова вече обяви пред медиите, че акцията в областта е започнала. С помощта на здравни медиатори и кметове на населени места ще бъдат издирени децата на възраст до 15 г., които нямат личен лекар. Те ще бъдат насочвани към общопрактикуващи лекари, които да ги запишат и имунизират.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини