Ваксина удължава с години живота на хора с тумор в мозъка

  • 24 октомври 2013 16:19

  • 2246
  • 0
Ваксина удължава с години живота на хора с тумор в мозъка
© Getty Images/Guliver

Ваксина удължава с години живота на болните с тумор в мозъка, каза белгийският невроонколог д-р Стефан Ван Гол, цитиран от Дарик.

"Ако средната преживяемост на тези пациенти е само осем месеца от момента на поставянето на диагнозата, то при прилагането на определена имунотерапия, достъпна в Западна Европа, болните живеят години", каза Ван Гол.

Тревожна статистика посочва, че у нас броят на пациентите с тумор в мозъка непрекъснато се увеличава, като към момента с коварното заболяване се диагностицират по 300 души годишно. Причината болните да се множат, специалистите свързват с общото застаряване на населението. Положителното е, че у нас държавата вече е отделила 300 000 лева, с които да започне изграждането на център, в който новият метод на лечение да бъде достъпен.

Така страната ни ще се превърне в първата от тази част на Стария континент, която да предлага имунотерапия срещу тумори в мозъка. За да стане това факт обаче са нужни още около 500 000 лева, посочват специалисти. Себестойността на подобен тип лечение е от порядъка на 25 000 евро на пациент и ако в страни като Германия то се покрива от здравноосигурителните институции, то у нас тази стъпка все още е много далече, допълват още експерти.

Последвайте канала на

2246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини