25% от диабетиците у нас не са диагностицирани

  • 11 октомври 2013 18:09

  • 1248
  • 0
25% от диабетиците у нас не са диагностицирани
©

25% от диабетиците у нас не са диагностицирани, изтъкнаха специалисти в областта по време на семинар в Боровец, посветен на проблемите, породени от коварното заболяване.

Въпреки че диабетен регистър у нас все още няма, се предполага, че заболяването обхваща почти 10% от българите или около 570 000 души у нас страдат от някаква форма на диабет.

Специалистите се обединиха около идеята, че ако у нас медикаментите, с които се лекуват болните от диабет, са на световно ниво, то броят на тест лентите, които държавата покрива за пълнолетните от тези пациенти, не е увеличаван от 20 години.

"С една лента за 20 години не е увеличен броят на тест лентите за пациенти след 18 години. Как да има добър контрол и как да няма усложнения, защото проблемът на диабета не е самият диабет, когато се открие и начинът на лечение. Да, наистина имаме най-доброто лечение като медикаменти на световно ниво, но всичко останало е на ниво нула. Тези тест ленти са абсолютно необходими точно заради този добър контрол. Ти не можеш да поставяш инсулин, без да си измерил кръвната захар, просто няма как да стане", заяви председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова, цитирана от Дарик.

"Разбира се, че ние имаме парадокси - предлагаме лечение, обаче не осигуряваме средствата за тест лентите. Отново сме скъпи на "триците и брашното". Въпросът е много резонен, той се състои в следното - медицинско изделие, тест ленти. Оказва се, че те могат да бъдат понякога подарък от фармацевтичната индустрия, ако тя пожелае това, оказва се, че могат да струват стотинки, оказва се обаче, че нашата Здравна каса ги плаща десетки пъти по-скъпо", допълни председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини