Учените са на крачка от откриването на лекарство за болестта на Алцхаймер

  • 10 октомври 2013 16:52

  • 1731
  • 0
Учените са на крачка от откриването на лекарство за болестта на Алцхаймер
©

Учени обявиха, че са създали лекарство, което при лабораторни мишки помага за превенция на заболяването на прионите в организма и може да има приложение при лечението на болести като Алцхаймер, Паркинсон и други мозъчни болести, съобщава АФП.

Все още на експериментално ниво, лекарството позволява блокиране на процеса на разпадане на мозъчната защита, което е основна предпоставка за появата на нервно-дегенериращата болест.

Британски изследователи са провели изпитания с новото лекарство, което блокира ензима PERK, за да позволи непрекъснатото производство на протеини.

Експерименталното лекарство, на име GSK2606414 е продукт на британския фармацевтичен гигант „ГлаксоСмитКлайн” и е било тествано върху 29 мишки със заболяване на прионите, предаде БТВ.

Резултатите са били сравнени с контролна група мишки със същото заболяване, което показало че гризачите върху лекарството било тествано в продължение на седем седмици, нямат загуба на памет, когато се отнася до разпознаването на предмет.

Екипът от Университета в Лестър заявява, че разработката им е на години от реално приложение върху хора, но са изключително обнадеждени от резултата.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини