Мутирал грип дебне през зимата

  • 04 октомври 2013 07:58

  • 2339
  • 0
Мутирал грип дебне през зимата
©

Генетично променени са познатите вече у нас грипни щамове от тип А - "Калифорния" (свински грип) и "Виктория".

Това означава, че дори и да сме прекарали заболяването миналата година, организмът ни може да не е развил достатъчно силен имунитет към него. Това заяви главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, пише в. "Новинар".

Очаква се грипът да премине по-леко при пациентите, които вече веднъж са се преборили с него.

През 2012 г. броят на повалените от тип А и от тип B почти се е изравнил. Това насочва вниманието на епидемиолозите към един сравнително нов щам - "Масачузетс". "Ние не знаем дали той ще е активен тази година", обясни д-р Кунчев.

Причината е, че в Северна Америка, откъдето обичайно тръгва грипната вълна, към момента няма повишена заболеваемост, за да може да се проследи с какви симптоми преминава заболяването и какви мерки могат да се вземат.

Вълната от бацили вероятно ще ни залее около януари. Октомври и ноември са най-подходящи за ваксинация срещу грип, а на организма ни му трябват около 30 дни, за да изгради имунитет. Имунизацията не се препоръчва с еднаква тежест при всички пациенти, обясни специалистът.

Наложително да се ваксинират възрастните хора, които са над 65-години и пациентите с хронични заболявания, които са по-уязвими към заразата. Ако решим да си спестим ваксинацията, д-р Кунчев препоръчва да избягваме контакт със заразени хора, както и да използваме имуномодулатори, витамини и микроелементи.

"В момента има повишено ниво на респираторните заболявания", категоричен е д-р Кунчев. Върлуват предимно типичните за есента "негрипни" вируси, които се проявяват при по-рязък спад на температурите. Тези вирусни инфекции преминават по-леко и се характеризират с неразположение в рамките на 2-3 дни и с лека хрема.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини