Андреева увери, че няма опасност от епидемии заради бежанците

  • 23 септември 2013 21:20

  • 2018
  • 1
Андреева увери, че няма опасност от епидемии заради бежанците
© Булфото

Няма опасност за сигурността ни и от гледна точка на здравното състояние на пристигащите у нас сирйски бежанци. В това увери здравният министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския при посещението си в Казанлък. Тя обеща здравните власти да направят всичко, за да не допуснат епидемии през зимния сезон, информира 24 часа.

Профилът на заболяванията на имигрантите не е по-различен от този на останалите пациенти в нашите болници, с изключение на децата до 5 години, които боледуват по-често, каза тя. Въпреки това здравните заведения в страната имат към момента готовност да приемат бежанци, ако това се наложи. Днес д-р Андреева посети Многопрофилната болница в града, за да разгледа на място изцяло реновираните със средства по ОП „Регионално развитие" болнични отделения. Цялостните ремонти са на стойност близо 7 милиона лева, в двата етапа на програмата.

Нашата роля е да спрем фалитите на болници - общински и тези, в които се лекуват близо 90% от населението на страната. Големият въпрос е защо „тежката артилерия" на ГЕРБ не успя да спре този процес, въпреки откраднатите 1,4 млр. лева. Кадровото обезпечаване и все по-хроничната липса на лекари и среден медицински персонал са най-сериозният проблем за здравното заведение в Казанлък, коментира министър Андреева след срещата си с медицинския управител на болницата д-р Кети Маналова- Владкова.

По думите ѝ този процес не е само български и няма как да се спре. Отварянето на границите и възможността лекарите да намерят по-атрактивно заплащане в други страни са основна причина за това. "Не можем да въведем разпределението и районирането отново, но търсим варианти за атрактивни форми за привличане на младите лекари в по-малките болници", каза тя. В Казанлък министър Андреева коментира и Доклада на Световната банка за България, в частта за здравеопазването. По думите ѝ минем ли 10% за здравна вноска, това би било катастрофално.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2018 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТРЕПАЧ НА КИЛЪРА

2013.10.01 | 11:21

1
На тая няма ли кой да й запали колата?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини