Засега няма опасност от епидемии в бежанските лагери у нас

  • 09 септември 2013 12:12

  • 1757
  • 2
Засега няма опасност от епидемии в бежанските лагери у нас
©

Като страна, приела сирийски бежанци, през следващите месеци България трябва да е готова да поеме здравните им проблеми. Това каза Нигяр Джафер, председател на парламентарната здравна комисия в интервю за БНР.

"Като се има предвид, че в Сирия вече две години се води война е трудно да повярваме, че всичко там е наред. В този смисъл част от хуманитарната криза ще бъде криза на медицинското обслужване, на това, че в голямата си част бежанците са деца, жени", продължи тя. "Този проблем ще стои с пълна сила в следващите месеци за България. Трябва да се намерят механизми да се използват международни инструменти, за да реши част от този проблем. Не мисля, че най-правилният подход е да се драматизира ситуацията. Нали не мислим, че бежанец ще може да представи документ какви имунизации са направени на това дете",  обясни Джафер.

Главният национален здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че ситуацията по отношение на заразните болести в Сирия не е много по-различна от тази в България. "Аз имам данни какво представлява здравната система в момента в Сирия. Тя е доста драматична. Около 60% от здравните заведения изобщо не функционират, така че тези хора нямат достъп, но имунизационното покритие, което е много важно, спада в рамките на 3 години от 85 на 50. Така че сме наясно, че тя ще се усложнява и ще става още по-тежка, особено ако потокът продължи да нараства", каза Кунчев.

"Това, в което ние можем да противостоим, е в две направления. Първо - чисто хигиенно противоепидемичното осигуряване, което се извършва и с пълното съдействие на Районните здравни инспекции по места. Там има специалисти. По отношение на чисто медицинското обслужване тези хора ползват всички права на български граждани и до момента, макар и в много малкото случаи, в които се е налагало да получат помощ, то се организира много бързо", разкри Кунчев. Той обясни, че има лекари в лагерите на бежанците. "Създадени са всички необходими условия за диагностика, има организирани специални помещения, където може да бъде изолиран човек до изясняване на диагнозата и всичко това работи. Взрив от епидемия винаги може да се случи. Въпросът е да сведем до минимум риска и да реагираме адекватно, когато нещо се случи. За момента имаме достатъчно капацитет. Ние ще подсилим и кадрово и финансово Районните здравни инспекции в Хасково, в Ямбол, в Бургас, ако има необходимост. Една такава ситуация няма как да бъде 100% планирана, тя е извънредна", обясни Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че има хора със СПИН и със сифилис, но нивото им на заболеваемост не е по-различно от това на нашето население. "Има такива случаи. По-скоро нашият стремеж е те да получават адекватно лечение и да се поддържат такива мерки, че да не бъдат заплаха нито за най-близките си, нито за околното население. За момента нямаме притеснение по отношение на възникване на такива болести. В момента сме се обърнали изцяло към сирийските бежанци, но имаме доста разнообразен поток. Има хора, които идват от Палестина, от Алжир, от Мали, от Гана и там е малко по-различен статусът, рискът е по-голям по отношение на някои половопредавани болести", разкри още Кунчев. "Изключвам това, че самите те имат много ежедневни заболявания – респираторни заболявания при децата, сърдечни – при възрастните. Така че висчко това са проблеми. Вчера изпратих писмо до СЗО с искания да споделим малко опит с колегите от Турция и Йордания, защото имат повече опит. Ще поискаме да видим с какви проблеми се срещат те, за да сме по-подготвени", каза д-р Кунчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.09.15 | 23:02

2
тия що си крият лицата!?

2013.09.15 | 23:02

1
Къде са кльоновете и минните полета по границата с Турция??? Няма ги. Затова ще имаме проблеми с бежанци и трансгранични епидемии.

Добави коментар

Водещи новини