Бум на ужилени от стършели, оси и пчели

  • 26 август 2013 21:22

  • 4020
  • 1
Бум на ужилени от стършели, оси и пчели
©

Бум на ужилени от стършели, оси и пчели в Хасковско, отчитат лекарите. По данни на Областната болница броят им се е увеличил двойно. Ухапаните от стършели, пчели и оси от началото на годината до сега са 445, а за същия период на миналата година са били около 200, съобщава Haskovo.info.

За щастие няма регистрирани смъртни случаи. Увеличение на популацията на опасните ципокрили отчитат и от пожарната. Констатацията на огнеборците се базира на все по-честите сигнали от граждани за гнезда от стършели. Прави впечатление, че тези насекоми правят гнездата си в обезлюдените планински райони, но не липсват и гнезда в населените места.

Трима пожарникари са пострадали от стършели при големите горски пожари преди дни в симеоновградския квартал Йорданово, село Горно Войводино и Тополовград.

Последният случай е от вчера, където екип на група "Спасителна дейност" се е отзовал на сигнал за прогонване на стършели в с. Сираково.

Специалистите съветват при ухапване от стършел да се потърси веднага лекарска помощ. Причината е, че отравянето на тези насекоми е по-тежко от ухапването на змия.

Тези насекоми жилят, като правят пробивна рана и в нея впръскват секрет, предизвикващ токсично-алергични прояви. Отровата им съдържа специфични токсини, които поразяват нервната система, сърцето и могат да доведат до ритъмни нарушения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4020 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.07 | 22:29

1
Ами пчелите явно най-накрая са разбрали, че за нищо не ставаме и ще унищожим и света и самите нас и тях, които опрашват всяко растение благодарение на които го има света.

Добави коментар

Водещи новини