Содата прави децата агресивни

  • 19 август 2013 16:53

  • 1869
  • 1
Содата прави децата агресивни
©

Изследователи от университета в Колумбия са открили, че децата, които пият сода четири или повече пъти на ден, е по-вероятно да изразяват агресивно поведение, съобщи NY Daily News.

Според ново проучване децата, които са свикнали да употребяват сода, се изкачват по-нагоре в скала, която измерва агресивното поведение, в сравнение с тези, които не пият.

Авторът на изследването обаче обръща внимание на това, че изкачването в скалата може да бъде незабележимо при отделните деца и затова учените не могат да докажат със сигурност, че содата е причина за агресивното поведение.

Предишни проучвания са откривали връзката между пиенето на сода и агресивното поведение, но връзката при по-малките деца не била изследвана.

За новото изследване е използвана информация от проучване върху майки и техните 2929 деца от 20 големи града в САЩ. Периодично те били интервюирани и оценявани.

Майките са попълвали списъци за поведението на децата си, за да може да бъде отчетена степента на внимание и агресия при децата. В списъка имало въпроси от типа на "Колко често детето чупи собствените си вещи и колко често чупи вещите на другите?"

Майките били питани също по колко пъти на ден детето им пие сода. Въпроси са били задавани и относно другите навици на хлапето, например гледането на телевизия.

Оказало се, че 43% от децата пиели поне по една сода на ден, а 4% - по четири или повече.

Агресивното поведение било измерено в скапа от 0 до 100 - по-високите резултати означавали по-голямо ниво на агресия. Средният резултат е 50, а 65 е резултатът, при които се смята, че децата имат проблем.

Децата, които не пиели сода, постигнали резултат от 56, а тези, които пиели по една на ден - 57. 58 бил резултатът на тези, които пиели по две соди на ден, 59- за тези, които пиели по три и 62 - за четири и повече.

След като се взели предвид навици, които може да са повлияли на проучването, като гледането на телевизия, яденето на прекалено много шоколад, както и расата и образованието на майката, изследователите все пак отбелязали, че пиенето на две до четири соди на ден е свързано с повишаване на агресията при децата.

Децата, които пиели по четири или повече пъти сода на ден двойно по-често чупели чужди вещи и участвали в бой, в сравнение с децата, които не пиели сода.

Последвайте канала на

1869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Содата

2013.08.22 | 14:22

1
Превеждането с гугл води до някои недомислици като сода в случаят означава кола пепси и др газирани напитки

Добави коментар

Водещи новини