Безплатни прегледи за катаракта в Пловдив

  • 11 юни 2013 15:51

  • 1344
  • 0
Безплатни прегледи за катаракта в Пловдив
©

Фондация "Съпричастен кръст" осъществява програма за безплатни профилактични очни прегледи на социално слаби пациенти с катаракта от най-застрашената група пациенти - хората над 60-годишна възраст.

Прегледите ще се извършват на 27 и 28 юни 2013 г. от 12:00 до 18:00 ч. в МЦ "Св. Йоан Рилски" в Пловдив от доц. д-р Красимир Коев от Медицински университет София, специалист по очни болести.

Увеличаването на възрастното население в България означава, че повече хора ще бъдат изложени на риск от развитие на катаракта.
Катарактата, масово известна с името "перде", е водещата причина за появата на слепота в световен мащаб, като случаите са близо пет пъти повече от втората по значимост причина - глаукомата. На трето място се нарежда макулната дегенерация.

Катарактата е водещата причина за отслабването на зрението след 65-годишна възраст и най-честата оперативна интервенция сред възрастните хора. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% над 75 години. 60 милиона от населението в света са слепи от катаракта. Свързаната с процесите на стареене катаракта може да се изяви обаче още след 40-тата или 50-тата година, въпреки че в началото е малка и не пречи особено на зрението.

Само 15% от хората страдат от катаракта на 55 години, но цифрата скача до 50% при 75-годишните и 90% при 85-годишните. Това ясно показва, че причините за катарактата се натрупват и развиват в рамките на десетилетия и никога не е твърде рано да ги предотвратите или да лекувате заболяването още в началните му фази.

Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака "пердето да узрее напълно" - т.е. пациентът да различава само светлина - това затруднява съвременните хирургични техники. Фондация "Съпричастен кръст" поема инициатива за провеждането на безплатни профилактични очни прегледи на пациенти с катаракта от най-застрашената група – над 60 години. Инициативата е част от проект на фондацията за въвеждане на регламентирани профилактични безплатни очни прегледи за населението на България над 60-годишна възраст.

Прегледите се провеждат с предварително записване на телефон: 032/ 670 100 от 09:00 ч до 15:00 ч. от понеделник до петък.

Последвайте канала на

1344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини