Хипертонията засяга все по-млади хора

  • 22 май 2013 10:45

  • 1628
  • 0
Хипертонията засяга все по-млади хора
©

Една трета от плевенчани, които се прегледаха безплатно по време на кампанията срещу хипертонията, са с високо и неконтролирано кръвно налягане. Това съобщи кардиологът д-р Николай Илиев от болницата "Св. Панталеймон" в Плевен, който е приемал безплатно пациенти по повод на Световния ден за борба с хипертонията, предаде БТА.

Д-р Илиев е коригирал провежданото лечение на част от прегледаните, а други е насочил за нови консултации. Хората, които са се възползвали от безплатните прегледи в "Св. Панталеймон", са на средна възраст и някои не знаели, че имат хипертония. При половината от пациентите високото кръвно налягане е открито случайно, когато вече са имали усложнения.

През последните години прави впечатление, че имат хипертония все по-млади хора.

За профилактика срещу заболяването е добре веднъж в месеца всеки да си измерва кръвното налягане и да проследи стойностите му, смята д-р Илиев. Той посочи, че е важно да се ограничи приемането на готварска сол и мазнини.

Според медицинската статистика у нас с високо кръвно налягане са около 1 200 000 души. Д-р Илиев поясни, че практиката показва, че мъжете са по-предразположени към хипертония.

Последвайте канала на

1628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини