Българските гени застрашени

  • 13 май 2013 07:25

  • 4037
  • 3
Българските гени застрашени
©

Застрашен е генофондът на българите - генетичното разнообразие на нацията и неговото качество, предупреждават родни специалисти по репродуктивна медицина.

Основните причини за това са масовото прилагане на иновации в медицината, които позволяват на хора с тежки дефекти по наследство да създават потомство, увеличаването на възрастта, в която много семейни двойки решават да имат дете, както и немарливостта, с която се подбира генетичният материал за ин витро процедури в много от клиниките за репродуктивна медицина у нас, категорични са специалистите. В резултат на всичко това се увеличават и вредните гени в генофонда ни.

Контролът по подбора на сперматозоиди и яйцеклетки трябва да е железен, обясни проф. Иво Кременски, национален здравен консултант по генетика, предаде "Репортер".

Има места обаче, в които се работи безобразно по отношение на спермалното качество, а това е безотговорно спрямо следващото поколение, заяви пред вестника биологът д-р Весела Николова, специалист по репродуктивно здраве.

По думите й някои клиники у нас пък работят със семенна течност от Дания и Белгия. Децата,  които се раждат в последствие, носят скандинавски или монголоидни черти. При това са съмнителни и гаранциите за високо качество на спермата, която чуждите семенни банки предлагат у нас.

Последствията от небрежния подбор на генетичен материал ще проличат след години, посочи още д-р Николова.

Ин витрото не гарантира добри генетични качества за следващото поколение, обясни д-р Николова. По думите й единствено женският полов орган е в състояние да направи най-добрият подбор на сперматозоид.

Изкуственото оплождане на яйцеклетката пък крие риск в нея на попаднат външни микроорганизми чрез сперматозоида, нещо, което при естествено зачеване е невъзможно, каза още експертът.

Неестествения начин на живот, замърсяването, отдалечаването от природата и напредъкът на медицината водят до намаляване значението на естествения подбор в световен мащаб, смятат учените.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4037 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.07.26 | 15:01

3
Това трябва да се случи и в световен мащаб,защото населението става все повече и все повече,а масови воини като в миналото не се наблюдават,така че трябва да има не малко ,а драстичен контрол.
...

2013.05.17 | 04:28

2
Планът Ран-Ът работи с все сила.
147

2013.05.15 | 16:46

1
Няма страшно, тя природата ще ни оправи накрая, изведнъж.

Добави коментар

Водещи новини