Все още нямаме програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

  • 11 май 2013 13:32

  • 3997
  • 0
Все още нямаме програма срещу ретинопатията при недоносените бебета
©

България остава сред малкото страни в Европа, където няма държавна програма за лечение на ретинопатията при недоносените бебета. За това алармират водещи български очни лекари, съобщи БНТ.

Детските офталмолози са категорични, че е недопустимо в днешно време някои недоносени деца да ослепяват, само защото няма задължителни стандарти, по които да се следи развитието на зрението им. При постоянен контрол и лечение навреме болестта може да се лекува.

Очните лекари от Българското дружество по детска офталмология и техни колеги неонатолози искат да събудят здравните институции у нас за благородна идея - национална скринингова програма да обхване всички недоносени бебета, за да не се допусне ослепяване на нито едно новородено, заради нелекувана ретинопатия. Това заболяване се получава поради незрялата съдова мрежа на ретината на окото при недоносените новородени. Болестта е най-честата причина за детска слепота, но това може да се избегне с редовни прегледи и ранно лечение.

"Всички недоносени са рискови за това заболяване, като най-рискови са тези деца, родени под 1500 грама и под 32 гестационна седмица. Нямаме точна статистика колко деца годишно се разболяват", заяви  д-р Виолета Чернодринска, д.м., Председател на Бълг. дружество по детска офталмология и невроофталмология, Началник детско очно отделение -"Александровска болница".

Засега българските очни лекари и неонатолози координират действията си чрез лични контакти и доброволно спазване на световните стандарти в тази сфера - така са лекувани повечето недоносени и резултатът е значителен.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини