Магнитен мозъчен стимулатор лекува никотинова зависимост

  • 22 април 2013 19:39

  • 1537
  • 0
Магнитен мозъчен стимулатор лекува никотинова зависимост
©

Учени от Медицинския Университета в Южна Каролина временно са успели да притъпят никотиновия глад в заклети пушачи чрез магнитна стимулация на определени клетки в мозъка.

Процедурата, наречена транскраниална магнитна стимулация, вече е одобрена за третиране на депресии, макар че ефективността в тази сфера все още е под въпрос., пише idg.bg, позовавайки се на PopSci.

В този експеримент, изследователите случайно подбрали 16 пушачи – една част полдожили на 15-минутна терапия с високочестотна магнитна стимулация на префронталния кортекс, а друга на плацебо терапия. Магнитната терапия не е болезнена и не изисква упойки или медикаменти. Учените казали на доброволците да не пушат 2 часа преди експеримента. Преди терапията на пушачите били показвани картини (от неутрални като планини и реки до такива, предизвикващи никотинов глад – като човек, палещ цигара). След това доброволците са оценявали желанието си да пушат чрез тест.

След магнитната стимулация пушачите отново виждали последователност от картини и ги оценявали по същия начин. Резултатите показват, че доброволците, които получили реалната магнитна терапия, показвали много по-малко желание към цигарите, отколкото тези с плацебо лечението. Друг интересен факт е, че тези от доброволците, които били най-заклети пушачи и имали най-голяма нужда от цигара преди експеримента, показали най-голям напредък с новата терапия.

Авторите на изследването отбелязват, че хората, които искат да се откажат перманентно от цигарите, ще трябва да се подложат на по няколко сесии с магнитна стимулация на ден в продължение на определен период от време, за да отбележат по-значим напредък. Изследването е публикувано в Biological Psychiatry.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини