Стволови клетки от зъби спасяват от левкемия

  • 05 април 2013 06:48

  • 2591
  • 0
Стволови клетки от зъби спасяват от левкемия
©

Стволовите клетки, изолирани от млечните зъби на децата, със сигурност лекуват успешно левкемия. Това заяви пред "Монитор" стоматологът д-р Венелин Алексиев, който е първият обучен у нас лекар да изолира стволови клетки от пулпа на млечните зъби на децата.

„Медицината напредва бързо и много скоро иновативната терапия ще се прилага и за регенерация на нервната, сърдечната, костната и в по-редки случаи на мускулната система”, категоричен бе д-р Алексиев. По думите му от мъдреците на възрастните индивиди пък се изолират клетки, които успешно възстановяват увредената чернодробна тъкан. У нас за миналата година има

64 случая на изолирането им от малчугани и само 2 случая – от мъдреци. „При раждането на Лили ние не знаехме нищо за възможностите за лечение със стволови клетки и сме пропуснали да съхраним такива от пъпната връв”, разказа Митра Златкова. Дъщеря й се ражда напълно нормална, но след 2 години лекарите откриват, че детето е с вродена глухота.

„Изчетохме много материали по темата и така решихме да съхраним стволови клетки от млечните зъби на Лили. Вярваме в това, че медицината ще напредне много през следващите години и нейното състояние ще може да се коригира с помощта на тези универсални клетки”, разказва Златкова.

Екстракцията на млечно зъбче се оказва безопасен, естествен и изцяло неинвазивен метод за извличане и съхранение на стволови клетки. Подходящата възраст е от 5 до 13 години. „Като начало се преценява дали зъбчето е подходящо. То не трябва да е силно разклатено или инфектирано – без кариес. Важно е коренът да бъде максимално запазен”, уточнява д-р Алексиев. По думите му не бива да се чака зъбчето да падне само, а се вади веднага щом започне да се клати.

Преди манипулацията се прави панорамна или секторна снимка, за да се установи състоянието на зъбчето, а изваждането му се извършва с локална упойка. От един млечен зъб могат да се изолират от 10 до 100 хиляди мезенхимни клетки, които се замразяват в 2 ампули.

Подходящи за целта са предните 6 зъба на долната и горната челюст, т.е. общо 12 на брой. Преди да бъде извършена процедурата, тя се обявява в Изпълнителната агенция по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.„Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500 лв., а за 2 - 4500 лв.”, обясни Галина Стоева, административен директор на българския офис на гръцка тъканна банка. Тя призова държавните органи бързо да намерят законодателно решение, което да не възпрепятства иновативната терапия със стволови клетки от млечни зъби у нас. По думите й засега тази дейност се регулира от Закона за трансплантации на тъкани, органи и клетки, а в него е записано само, че може да се провежда терапия с хемопоетични стволови клетки, т.е. извлечените от пъпната връв на бебето. Терапията с мезенхимни стволови клетки остава извън законодателството ни и затова лекарите не смеят да я прилагат.

Към момента само две родни клиники прилагат иновативната терапия, и то предимно в областта на злокачествените хематологични заболявания. Оказва се, че у нас има приложени само четири терапии с мезенхимни клетки, извлечени от зъб. Една от тях е била свързана с мъжко оплешивяване.

Последвайте канала на

Novini.bg
2591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини