Стволовите клетки от млечни зъби регенерират нервната и сърдечната система

  • 04 април 2013 14:08

  • 4745
  • 0
Стволовите клетки от млечни зъби регенерират нервната и сърдечната система
©

Стволовите клетки от мъдреци възстановяват черния дроб, а тези от млечни зъби регенерират нервната, сърдечната, костната и мускулната система на организма. Това каза днес д-р Венелин Алексиев, първият дентален лекар у нас, обучен да изолира стволови клетки от пулпа на млечни зъби, предаде БТА.

По думите му родителите, които са пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента, получават втори шанс чрез иновативната технология. Преди да бъде извършена процедурата, е необходим преглед и рентгенография. Зъбът не трябва да е много разклатен, не бива да е инфектиран, трябва да е без кариес и със запазен корен, обясни д-р Алексиев.

От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни /тъканно-регенериращи/ клетки, допълни той. Подходящи за целта са три групи зъби /1,2 и 3/ или общо 12 на брой. Преди да бъде извършена с местна упойка, процедурата се обявява в Агенцията по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка.

Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500 лв., а за 2 - 4500 лв., каза Алексиев. У нас към момента има 64 случая на изолация на стволови клетки от млечни зъби и два - от мъдреци.

Галина Стоева призова държавните органи бързо да намерят законодателно решение за невъзпрепятстване на терапията със стволови клетки от млечни зъби у нас. По думите й засега тази дейност се регулира от Закона за трансплантации на тъкани, органи и клетки, а той коментира само терапията с кръвните клетки /стволовите клетки от млечните зъби са мезенхимни/.

Според Стоева това възпрепятства създаването на разрешителни режими на лечебните заведения и те не могат да извършват такива трансплантации.

Последвайте канала на

4745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини