Всяко второ българче е с гръбначно изкривяване

  • 31 март 2013 07:16

  • 2141
  • 2
Всяко второ българче е с гръбначно изкривяване
©

Всяко второ българче е с гръбначно изкривяване. До този извод са стигнали специалистите от „Пирогов” по време на безплатните профилактични прегледи в рамките на инициативата „Детско здраве”. Тя ще стартира официално в началото на април и освен в столицата ще се проведе и в многопрофилните лечебни заведения на пет града в страната, пише "Монитор".

Прегледите, които специалистите от „Пирогов” вече извършват благотворително от една седмица, са основно в областта на заболявания, свързани с уши, нос, гърло, ортопедия и травматология. До момента специалистите по УНГ са прегледали около 600 деца, а през ортопедичната клиника са преминали над 170 подрастващи. Около 50% от тях са били с гнойни възпаления на ушите, 20% - с хипертрофирала трета сливица и затруднено носно дишане, 73% - с плоскостъпие, а при почти 58% е установена лоша стойка на тялото и деформация на гръбначния стълб (сколиоза).

„Точната диагностика още в ранна детска възраст дава големи възможности всички тези проблеми да бъдат решени успешно с подходяща терапия или двигателен режим. Затова ние се ангажираме да помогнем за разгръщането на тази кампания и в провинцията”, коментира д-р Атанас Кацаров, шеф на клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов”.

Специалистите от болницата планират да организират поредица от семинари, на които ще разясняват най-честите усложнения при неправилна стойка на тялото и други проблеми в ранна детска възраст. От друга страна, ще се опитат да изградят и единна система за връзка между отделните болници, за да помагат при по-сложните и тежки случаи на заболявания.

Интересът към безплатните прегледи на деца до 18-годишна възраст в „Пирогов” е голям. Часовете се записват по телефона, а голяма част от графика вече е запълнен до май месец, твърдят от болницата.

Прегледите, чиято основна цел е превенцията на заболяванията в ранна възраст, ще се провеждат всяка последна събота от месеца от 09:00 до 16:00 ч. в многопрофилните болници в градовете Бургас, Хасково, Димитровград, Кърджали, Дупница и София.

„Всяка година кампанията ще завършва с обобщаване на резултатите от преминалите болни според възрастта и най-често поставяните диагнози. Данните ще бъдат поместени в специален наръчник на лесно достъпен език, предназначен за родителите, за да могат сами да помагат за превенцията на най-разпространените заболявания”, уточни д-р Асен Меджидиев, шеф на клиниката по УНГ в „Пирогов”.

В рамките на Националната програма „Детско здраве – „Пирогов” безплатни прегледи ще провеждат и специалистите от клиниките по детска хирургия и по детска урология в спешната болница. Те ще стартират в края на следващата седмица.

Последвайте канала на

2141 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ares

2013.10.01 | 22:16

2
Аз всеки ден ставам свидетел на деца, които носят чанти по тежки от тях самите. То едвам ходи, после защо са им изкривени... Е*ахте мамата и на нашите деца. Ще ви се връща тъпкано.
Гърбушко

2013.04.04 | 21:58

1
Добър ден! Това е известно от поне 20 години. Но никой не взема мерки, особенно държавата. Проблема на давещите е проблем само на давещите се.

Добави коментар

Водещи новини