Тестват за ХИВ на езерото "Ариана"

  • 28 февруари 2013 14:39

  • 768
  • 0
Тестват за ХИВ на езерото "Ариана"
©

Безплатни скринингови изследвания за носителство на вируса на ХИВ ще бъдат проведени утре /1 март/ на езерото "Ариана" в Борисовата градина в София, съобщават организаторите от Ротаракт клуб София-Тангра, Националната пациентска организация /НПО/ и Фондация "Инициатива за здраве".

Скринингът ще започне в 10:00 ч. и ще приключи при изчерпване на количествата на тестовете.

Чрез тази инициатива се отбелязва 1 март - Баба Марта и настъпващата пролет, посочват организаторите. По време на скрининговата акция младежите на НПО ще раздават ръчно изработени мартеници за здраве, информационни материали, посветени на темата за ХИВ и СПИН, както и презервативи.

Като част от кампанията "& АЗ ЗНАМ" на 1 декември 2012 г. е започнало онлайн проучване относно сексуалното поведение и рисковете от инфектиране с ХИВ, осъществено сред 4643 човека.

Анонимното проучване съдържа въпроси, които целят да покажат промените в тенденцията за информираност относно заболяването спрямо 2007 г., като се изведе информация за запознатостта на българите със заболяването, начините на предаване и превенцията му.

Според резултатите от проучването всички 4643 анкетирани на възраст от 12 до над 35 години, са сексуално активни, като над 70 на сто от тях са посочили, че поне веднъж са правили секс със случаен партньор. Притеснителен е фактът, че 40 процента от респондентите никога не са се изследвали за сексуално предавани болести, а едва 0,4 на сто от всички отговорили са показали, че са напълно запознати с начините за инфектиране с вируса на ХИВ, отбелязват организаторите на кампанията.

Инициативата "& Аз знам" се организира за трета поредна година, като идеята й е да се изгради култура на мислене по въпросите за ХИВ и СПИН.

Последвайте канала на

768 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини