Все повече българи страдат от диабет

  • 22 февруари 2013 14:22

  • 1452
  • 0
Все повече българи страдат от диабет
©

Половин милион българи страдат от диабет и всяка следваща година броят им се увеличава. Много от хората дори не знаят, че са болни. Откриват го при случаен преглед.

Диабетът е една от водещите причина за смъртност във високо развитите страни и често прераства в епидемия в по-слабо развитите държави, предаде БНТ.

Освен над 50-годишните, диабетът започва да се проявява и при младите хора. Причината за това е затлъстяването, генетичната обремененост и немарливостта на българина спрямо здравето си.

"От 30 до 50 % от пациентите със захарен диабет тип две не знаят, че имат това заболяване. Те го имат, но то не е диагностицирано. Ранните етапи от заболяването минават практически без симптоми. Много често съвсем Случайно в някаква друга клиника - кардиология например, диабетът се открива даже по повод на неговите усложнения", казва ендокринологът проф. д-р Здравко Каменов.

За да бъде избегнат захарният диабет, е задължително всеки човек поне веднъж в годината да се подлага на профилактични прегледи и специални тестове. Намаляването на количеството на храната също е от значение, категорични са лекарите.

"Достатъчно е пациентът да намали дневния си калораж с 500 килокалории, което ще му гарантира на ден около два килограма редукция на теглото за месец. Също така ако е с по-високо телесно тегло, може да намали 1000 килокалории", препоръчва проф. Каменов.

Специалистите съветват пациентите си да не се хранят пред телевизора и да не вечерят след 20:00 ч. А най-ефикасният вариант е всеки ден да се отделя по 30 минути за тренировка или ходене.

Последвайте канала на

1452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини