Седем области в страната на прага на грипна епидемия

  • 22 февруари 2013 06:23

  • 1600
  • 0
Седем области в страната на прага на грипна епидемия
©

Седем области в страната са на прага на грипна епидемия, съобщи пред в. "Репортер" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България.

В момента сме в разгара на повишена заболеваемост, допълни той. Такава е ситуацията в областите София, Хасково, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик и Русе.

Различното тази година в епидемиологичната обстановка и нас е, че няма отчетливо преобладаващ щам, а паралелна циркулация на много грипни вируси, уточни д-р Кунчев.

Само в сряда изолираните лабораторно грипни вируси са 10 - девет са от тип Б, който не е характерен за страната ни и върлува, тъй като малко хора имат изграден имунитет към него. За сравнение най-леко протича Калифорния, тъй като се появява за поредна година и голяма част от населението е с изграден имунитет.

Въпреки това този грипен вирус е опасен и не трябва да се подценява, защото води вирусна пневмония и дихателна недостатъчност. Има и смъртни случаи от грип, предупреждават лекари.

Като цяло е момента вирусите, които циркулират у нас са 50% от тип Б и 50% от тип А. Когато човек се зарази, той може да е носител на болестта 2-3 дни преди да се появят първите симптоми, както и още 2-3 дни след тях, предупреди д-р Кунчев.

Има хора, които изкарват грипа на крак, обикновено става въпрос за млади и здрави хора. В много случаи обаче възникват усложнения, обясни д-р Кунчев. По думите му най-уязвима са хората, които имат хронични, съпътстващи заболявания.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини