Пловдив е пред грипна епидемия

  • 13 февруари 2013 18:30

  • 1101
  • 0
Пловдив е пред грипна епидемия
© Getty Images/Guliver

388 са болните от остри респираторни заболявания в Пловдивско за изминалата седмица. Това прави 114 души на 10 000, съобщи епидемиологът от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Галина Карауланова, пише "Дарик". По думите й за обявяването на грипна епидемия трябва да се достигне прага от 135 души на 10 000, което може да се случи много скоро.

В последната година се забелязва увеличаване на „грипния прозорец" в интервала ноември-март. Пикът на грипа се измества от януари към средата на февруари, а „опашката" му, тоест усложненията, могат да продължат до два месеца след това, обясни д-р Карауланова. Тя бе категорична, че не трябва да се пристъпва към самолечение. Възможните последици са бронхит, отит, пневмония и по-страшните менингит и енцефалит.

Грипът и вирусните заболявания имат различни симптоми. Бактериалните инфекции обикновено започват с висока температура, болки и сухота в гърлото. Грипът пък се отличава с отпадналост и мускулни болки. И при двата случая обаче не трябва да се посяга веднага към антибиотиците, подчерта д-р Карауланова.

От РЗИ са разпространили над 3000 антивирусни препарата към личните лекари, които да ги раздават безплатно на нуждаещите се. Грипът обаче се разпространява, тъй като хората не си стоят вкъщи, когато са болни. Заразата се предава по въздушно-капков път особено, когато времето е по-топло и предполага повече събирания.

От сезонните заболявания в момента също е пикът и на варицелата. За януари броят на болните деца е 530, срещу 630 за същия месец миналата година. Засегнати са 22 детски градини, 5 ясли и 13 дома за деца, лишени от родителска грижа. Място за притеснение няма и ситуацията се следи ежедневно, допълни д-р Карауланова.

Последвайте канала на

1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини