Утре започва националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен“

  • 13 февруари 2013 12:02

  • 1352
  • 0
Утре започва националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен“
©

Втори етап на Националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен“ започва на 14 февруари 2013 г., когато влюбените честват Свети Валентин.

Кампанията се провежда за десета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с 28-те Регионални здравни инспекции, 48 общини, над 50 неправителствени организации, над 200 училища.

Всички областни градове на страната, както и по-малки населени места, за пореден път се включват в Националната АНТИСПИН кампания за Деня на влюбените. Предвидените прояви са безплатно и анонимно изследване и консултиране за СПИН, популяризиране на отговорно сексуално поведение чрез раздаване на презервативи, информационни материали и беседи и развлекателни прояви като прожекции на филми, спектакли, игри, викторини, конкурси за авторски песни, любовни послания и стихове, арт-акции за изработване на картини, пана и валентинки и пр.

На 14 февруари в София между 12.00 - 18.00 часа доброволците от клуб „С.У.П.Е.Р.” ще раздават презервативи с валентинки, балони във формата на сърца и брошури със здравна информация. Освен това младежите ще насочват гостите на търговския център да проверят актуалния си ХИВ статус към мобилен медицински кабинет на асоциация „Здраве и бъдеще“.

От 11.00 до 16.00 часа на „Моста на влюбените” до Националния дворец на културата ще бъде разположен втори мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Мобилният екип е от фондация “Инициатива за здраве”. Доброволци на Български младежки червен кръст ще насочват желаещите да се изследват граждани.

В Деня на влюбените Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с подкрепата на Столична Община ще даде възможност на над 300 ученици от 8-12 клас и други млади хора да участват активно в дискусия за предпазване от ХИВ/СПИН и наркозависимости. Дискусията ще бъде модерирана от обучители на връстници от Национална доброволческа мрежа Y-PEER, преминали многогодишно обучение по превенция на ХИВ и други сексуално преносими инфекции. Базата за дискусията ще бъде спектакълът „Спасителят“, поставен от „Театрална формация УЛИЧНА БАНДА” и с участието на известни актьори, сред които звездата от „Под прикритие“ Ивайло Захариев. Дискусията и спектакълът ще се проведат от 14.00 часа в кино-театър „Освобождение” на бул. „Княгиня Мария Луиза” № 106 (до Транспортна болница в гр. София).

Специалисти на Столична Регионална здравна инспекция (СРЗИ) също активно ще се включат в АНТИСПИН каузата на 14 февруари с редица образователни беседи в столични училища. От 13-17 ч. медицински консултанти от СРЗИ ще предлагат услугата доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в кабинет на първи етаж в медицински център „Медичек” за целите на работещите на територията на Бизнес парк – Младост 4.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини