Скок на болните от грип в Перник

  • 12 февруари 2013 13:48

  • 825
  • 0
Скок на болните от грип в Перник
©

Рязък скок на заболелите от грип отичат в Перник. По данни на РЗИ през периода от 4 до 10 февруари заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания е достигнала до 109,74 на 10 000 души население, съобщи БНР.

Налице е явен подем на епидемичния процес, посочват от инспекцията и уточняват, че във възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години са регистрирани епидемични стойности.

Прогнозите са, че в следващите дни заразата ще настъпва още по-бързо и ще достигне до епидемични нива и в другите наблюдавани възрастови групи предвид начина на предаване на инфекцията и краткия инкубационен период.

В РЗИ вече има сигнали за увеличен брой отсъстващи ученици в някои от училищата в Перник и в Радомир и инспектори от службата правят проверки на място, за да уточнят броя на отсъстващите и да извършват оценка на епидемичната ситуация.

Като профилактика епидемиолозите съветват помещенията да бъдат по-добре отоплени, да бъде намалена запрашеността, да се проветряват и почистват редовно помещенията.

Заради очакваното увеличение на заболяемостта е препоръчително да се ограничат срещите и контактите на обществени места, в детските градини да се извършва стриктен филтър, като откритите болни деца се връщат по домовете, болните да се обслужват предимно по домовете, а пациентите с усложнения да се хоспитализират в болницата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини