Климатичните промени са влошили наводненията в Непал

  • 17 октомври 2024 14:13

  • 93
  • 0
Климатичните промени са влошили наводненията в Непал
© Getty Images

Изменението на климата, съчетано с бързата урбанизация и обезлесяването, е засилило смъртоносните наводнения, които сполетяха Непал през септември, като съществува риск от "още по-силни" дъждове в бъдеще, предупредиха изследователи, цитирани от АФП.

Над 240 души загинаха в наводненията, причинени от силните мусони, които засегнаха и столицата Катманду.

Учените от мрежата World Weather Attribution (WWA), които оценяват ролята на предизвиканите от човека климатични промени за екстремните метеорологични явления, установиха ясна връзка между интензивните валежи и глобалното затопляне.

"Ако атмосферата не беше претоварена с емисии от изкопаеми горива, тези наводнения щяха да бъдат по-малко интензивни, по-малко разрушителни и по-малко смъртоносни", твърди  Мариам Закария от Имперския колеж в Лондон.

Според изследователите внезапните дъждове "ще станат още по-силни и ще има риск от още по-разрушителни наводнения", ако не се спре използването на изкопаеми горива.

Екстремните валежи през септември по целия свят са предизвикани от почти рекордни горещини

WWA е използвала моделиране, за да сравни настоящите глобални метеорологични модели с тези на хипотетичен свят без предизвикани от човека климатични промени.

Изследователите стигат до заключението, че в резултат на изменението на климата интензивността на непрестанните валежи в края на сезона на мусоните върху наситени с вода почви се е увеличила с 10%, а вероятността за тях - със 70%. Тези заключения са в съответствие с нарастващия брой научни доказателства, свидетелстващи за връзката между екстремните валежи и глобалното затопляне, дължащо се на наличието на повече вода в атмосферата.

Според учените изменението на климата се усложнява и от други фактори, причинени от човека, като те посочват бързата урбанизация на Непал, при която площта на застроените райони в Катманду се е увеличила почти четири пъти от 1990 г. Посочват и обезлесяването, което е нарушило естествения поток на водата и е намалило растителната покривка с повече от една четвърт от 1989 г., допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
93 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини