Министър Петър Димитров: Липсата на воден ресурс е повсеместна

  • 14 август 2024 22:25

  • 317
  • 2
Министър Петър Димитров:  Липсата на воден ресурс е повсеместна
© Булфото (архив)

Ловеч и Плевен са зависими от едно речно водохващане при Черни осъм, което се намира над село Орешак, каза служебният министър на околната среда и водите Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с в ефира на Нова телевизия.

Попитан дали са зависими от язовирите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), той отговори отрицателно.

Министър Димитров посочи, че е от Плевен и градът е на режим от 80-те години. На въпрос защо Плевен и Ловеч не попадат в тази мрежа на използване на вода от язовирите, той обясни, че там няма язовир, който да регулира отока.

Според него Плевен и Ловеч могат да разчитат единствено на изграждането на допълнителни алтернативни съоръжения - било от подземни води или в най-добрия случай изграждането на нов язовир, който, по думите му, е предвиден още 80-те години при село Черни осъм. Той уточни, че е имало е такъв проект, който е бил спрян.

"Плевен беше изключително промишлен град, който използваше огромно количество вода за промишлени нужди", посочи Димитров.

Министърът добави, че с течение на времето тази промишленост е спряла да функционира и дълго време в града е имало вода, както и в Ловеч. Според него липсата на воден ресурс е повсеместна. "Виждаме прекия резултат от изменението на климата", изрази мнението си той.

По думите му: В днешно време сме свидетели на все по-ярко и ясно изразени екстремни климатични явления, които могат да ни дадат само бегла, най-обща, представа какво би могли да ни очаква в бъдеще и как да реагираме.

Той посочи още, че е необходимо да се използва науката и научният подход.

По-рано днес по повод ситуацията с безводието в части на страната министър Димитров заяви, че МОСВ управлява водите на база на наличния ресурс ефективно. "И мога съвсем отговорно да заявя, че населени места на режим, причинен от липсата на вода в комплексните язовири, които управлява министерството", няма, каза той.

Министерството управлява водите в 52 комплексни язовира, като част от тях – 12, са за питейно-битово снабдяване", каза министърът. „Имаме и пет резервни“, добави той.

"Язовирите за питейно-битово снабдяване са пълни около 69%, това е около 12% по-малко от миналогодишния обем в тези язовири", каза още ресорният министър.

Нивото на язовир "Пясъчник" е критично ниско, търсят вода, но няма

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГЯУ РИ

2024.08.14 | 23:59

2
ИСКАТЕ ПАК ДА ВИ НАСТЪПЯ НА ГУШИТЕ ЛИ?

2024.08.14 | 22:38

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини