Моника Станишева: Трябва да се обърне внимание на страховете на хората около Зелената сделка

  • 24 юни 2024 10:33

  • 945
  • 4
Моника Станишева: Трябва да се обърне внимание на страховете на хората около Зелената сделка
© бТВ

Зелената сделка е най-мащабната реформа в ЕС, правена някога. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Моника Станишева, председател на борда на Dir.bg, инициатор и основател на форума „Зелена трансформация“.

„Първо трябва да си дадем сметка, какво точно представлява зелената сделка за цяла Европа, в това число за Централна и Източна Европа. Това е най-голямата, най-мащабната, технологична, социална и икономическа реформа, която се е случвала в ЕС от момента на неговото създаване, т.е. през последните 70 години“, поясни тя.

Моника Станишева е категорична, че тази реформа трябва да бъде управлявана, а не да се случва хаотично. Освен това тя смята, че трябва да се обърне внимание на страховете на хората.

Президентът Радев: Зелената сделка е прекрасна крайна цел, но по-скоро е процес

„Има ги тези страхове и те не бива да бъдат пренебрегвани, но същевременно не бива да бъдат и генерирани. Ето защо нашата цел в Dir.bg като медия е да направим така, че всички въпроси, които трябва да бъдат зададени, наистина да бъдат зададени и да получат отговори“, каза още тя.

Като основател на форума „Зелена трансформация“ Моника Станишева подчерта, че политиците трябва да проведат един много честен разговор с хората, които работят в мините и ТЕЦ-овете. „Истината е, че тези енергийни източници вече не са конкурентни. Истината е, че те са рискови за здравето на хората, ако говорим откровено. Истина е обаче, че трябва да се мисли напред във времето – какво се предлага като алтернатива на тези хора, защото не може просто да бъдат изхвърлени зад борда. Това е квалифициран човешки ресурс, който трябва да намери друга реализация“, допълни тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
945 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.24 | 13:16

4
Попитайте хората дали изобщо са чули за зелената сделка. След това нека обяснят за какво ире реч.е видите, че нито един няма представа и няма кка да имат страхове. Това да политически мозъчни пpъдни.
Ха, ха, ха

2024.06.24 | 11:21

2
Моника иска да ни развее страховете за пари ли?
Хохегер

2024.06.24 | 11:23

3
Ich auch!

2024.06.24 | 11:09

1
една патка мислила, мислила, па взела че умряла.

Добави коментар

Водещи новини