Явлението Ел Ниньо отстъпва на Ла Ниня

  • 13 юни 2024 22:52

  • 5312
  • 3
Явлението Ел Ниньо отстъпва на Ла Ниня
© Gettyimages

Силното метеорологично явление Ел Ниньо, което затопли вече рекордно високите глобални температури, приключи, съобщава БТА. Според американските метеоролози Ла Ниня вероятно ще навлезе точно навреме за пика на сезона на ураганите в Атлантическия океан. 

Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) обяви края на Ел Ниньо, който затопли части от централната част на Тихия океан. Макар и да не е рекордьор по сила, формираният преди една година Ел Ниньо, е обвиняван, заедно с причинените от човека климатични промени и цялостното затопляне на океана, за един от причинителите на горещи вълни и екстремни метеорологични условия.

„Понастоящем светът е в неутрално състояние по отношение на естествената южна осцилация Ел Ниньо, която изкривява метеорологичните системи в целия свят. Неутрално е, когато времето се доближава до дългосрочните средни стойности или до нормалното, нещо, което напоследък не се случва толкова често, колкото преди“, каза физикът от NOAA Мишел Леро, която е водещ прогностик в екипа на агенцията за Южноатлантическата осцилация (ENSO). „Но това вероятно няма да продължи дълго“, добави тя.

Май 2024 г. е бил най-горещият месец в света в историята на измерванията

Според нея има 65% вероятност през юли, август и септември да се формира Ла Ниня - захлаждане на едни и същи части на Тихия океан, което често има противоположни ефекти. Един от най-големите ефекти на Ла Ниня е, че обикновено прави сезона на ураганите в Атлантическия океан по-активен, а този сезон пикът на бурите започва през август. 

„Както Ел Ниньо, така и Ла Ниня създават „потенциални горещи точки“ за екстремно време, но на различни места и от различен тип. Въпреки че Ла Ниня обикновено е по-хладно явление, вероятно ще има остатъчен ефект от отминаващия Ел Ниньо върху глобалните температури. През тази година всеки месец подобрява световните рекорди“, уточни Леро.

Не повече от 8 % от миналогодишните рекордни горещини могат да бъдат приписани на Ел Ниньо и други естествени променливи, заключи група от 57 учени този месец. Останалата част се дължи на предизвиканото от човека изменение на климата, причинено от изгарянето на въглища, нефт и природен газ.

„Преди тазгодишното метеорологично явление Ел Ниньо светът има няколко последователни Ла Ниня, което е необичайно. Някои проучвания показват, че със затоплянето на света трябва да се очакват повече явления Ел Ниньо и Ла Ниня, и по-малко неутрални, но това все още е нерешен въпрос“, каза Леро. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5312 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.14 | 00:04

2
ДА ПОСЕТИМ ФЕСТИВАЛА "НОВО НАЧАЛО" В ИСТОРИЧЕСКИЯ ПАРК НА 22 ЮНИ 2024г. ДА СЕ ОБЕДИНИМ БЪЛГАРИ!

2024.06.14 | 05:30

3
Исторически цирк на исторически циркаджии. Но какво общо с България има 22 юни??!?

2024.06.13 | 23:07

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини