Ледниците на Камчатка са намалели с над една трета от 1950 г. насам

  • 17 април 2024 13:19

  • 296
  • 0
Ледниците на Камчатка са намалели с над една трета от 1950 г. насам
© Getty Images

Площта на ледниците на Камчатка е намаляла с 35,6% от 1950 г., установи изследване, публикувано в сп. "Интернешънъл джърнъл ъф клайматолъджи".

„Както повечето ледници по света, и тези на Камчатка са намалели значително през последните десетилетия. В северната част на Средищния хребет и на Кроноцкия полуостров площта им е намаляла с 35,6% от 1950 г. насам. Средната скорост на намаляване на ледниците в северната част на Средищния хребет в периода от 2002 г. до 2016-2017 г. се е увеличил с приблизително 4,3 пъти. А на Кроноцкия полуостров скоростта остава почти непроменена“, установило изследването на руски специалисти.

По данни от метеорологичните станции има леко повишаване на температурата на въздуха до 0,3 градуса през последните 10 години през летния сезон. Намаляване се отчита при валежите през зимния сезон в северните и северозападните части на Камчатка - средно между 5% и 10% за 10 години.

Нов доклад: Затоплянето в Арктика застрашава целия свят с покачване на морското равнище

Освен това се наблюдава значително увеличаване на радиационния баланс на атмосферата в периода май-септември на фона на тенденция към намаляване на облачността. Всичко това показва увеличаване на честотата на антициклоните над района през топлото полугодие. Очевидно това е причина за положителната аномалия на радиационния баланс. Най-вероятно това е следствие от така наречената „тропическа експанзия“, отбелязват учените.

Оценките за намаляване на площта на ледниците са направени с помощта на модела на Oerlemans и сочат спад с 22% за 20 години. Това е направено в съответствие с данните от наблюденията в северната част на Средищния хребет.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини