Учени използват биоразградими сламки, за да спасят лабораторно отгледани корали

  • 11 април 2024 22:20

  • 566
  • 1
Учени използват биоразградими сламки, за да спасят лабораторно отгледани корали
© pixabay

Учени от Южна Флорида използват биоразградими сламки, за да изградят клетки, които да попречат на лабораторно отгледани корали да се превърнат в храна за рибите, съобщава БТА. Защитата от хищници е важна за възстановяването на т.нар. подводна гора.

Експерти от цял свят работят от години за предотвратяването на уврежданията на коралите. През лятото на 2023 г. група природозащитници от Южна Флорида се опита да спаси коралите от покачващите се температури в океана. Освен за изпълнението на тази задача, те започнаха отглеждането на корали в лаборатория и последващо преместване на организмите във водата.

Опазването на подводната екосистема, която представлява 25 процента от всички морски видове, не е лесно. Още по-голямо предизвикателство е да се осигури защита на отгледаните в лаборатория и преместени в океана корали от рибите. 

Англия забранява серия пластмасови продукти

Морският изследовател Кайл Пайсано казва, че проблемът се състои в това, че хищници като рибата папагал хапят и унищожават трансплантираните в океана корали, оставяйки живи едва 40 процента. Проектите предвиждат хиляди корали да бъдат отгледани през следващата година и десетки хиляди - през следващото десетилетие. Загубите заради хищниците се оценяват на повече от 100 щатски долара на всеки корал, отбелязва АП. 

Пайсано и неговият колега Кърк Дотсън са развили идеята за "Коралов форт" - малка биоразградима клетка от сламки, в рамките на която оцелелите трансплантирани корали достигат над 90 процента. 

Рибата папагал губи интерес към коралите, когато те съзреят достатъчно. 

В миналото за защита на младите корали са използвани стоманени и ПВЦ бариери, но продукти от подобни материали изискват чистене и последващо преместване. Биоразградимите сламки елиминират необходимостта от премахване. Те са от полихидрокси-алканоат - биополимер, който се произвежда в природата от ферментация на липиди. След като се разтвори в океана, този полимер оставя само вода и въглероден диоксид. 

Рич Карп, специалист по коралите от университета в Маями, каза, че използването на клетка и от биоразградими клечки намалява наполовина усилията по опазването на лабораторно отгледаните организми. 

Според експертите кораловите рифове са значима част от екосистемата на океана. Те заемат по-малко от един процент от територията му, но осигуряват храна и защита на около 25 процента от морските обитатели. Кораловите рифове предпазват и хората, защитавайки техните домове по крайбрежието от високи вълни, причинени от ураганни ветрове. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.11 | 23:30

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> do.my/aman

Добави коментар

Водещи новини