Топенето на полярния лед оказвало влияние върху глобалното измерване на времето

  • 04 април 2024 17:54

  • 3078
  • 2
Топенето на полярния лед оказвало влияние върху глобалното измерване на времето
© Gettyimages

Изменението на климата "може да повлияе на глобалното измерване на времето", тъй като топенето на ледените покривки в Гренландия и Антарктида забавя въртенето на Земята, съобщава Financial Times.

Скоростта на въртене на Земята не е постоянна и се е изместила от часовниците след приемането на координираното универсално време през 60-те години на миналия век, като периодично е добавяна допълнителна секунда, се обяснява в статията.

Неотдавнашните колебания в земното ядро накараха планетата да се върти по-бързо, което породи предположения, че вместо това ще се наложи да се отнеме известно време до 2026 г., продължава тя.

ООН: На ръба на пропастта сме - ледниците се отдръпват

Топенето на полярните ледове обаче може да е противодействало на тази тенденция и да доведе до отлагане на корекцията до 2029 г., посочва FT.

Топящата се вода от Гренландия и Антарктида се придвижва към екватора, увеличавайки екваториалната изпъкналост на планетата, докато ледените наноси на полюсите притискат сушата, като заедно правят Земята по-сферична, съобщава Dir.

Нова статия в Nature показва, че докато земното ядро я кара да се върти по-бързо, тази променяща се форма, причинена от климатичните промени, я забавя, продължава изданието.

На друго място "масивният водовъртеж от океанска вода, обграждащ Антарктида, който е 100 пъти по-голям от всички световни реки, взети заедно, се ускорява поради изменението на климата", съобщава Daily Mail. Антарктическото циркумполярно течение ускорява покачването на морското равнище, като раздвижва леда в антарктическите води, "подобно на сламка, която разбърква леда в студена напитка", допълва изданието.

0,2°C ни делят от разтопяването на ледниците на Антарктика

Антарктида често е "пренебрегвана в разказа за климата", отчасти поради отдалечеността ѝ и отчасти поради "ранна научна грешка", която предполага, че тя е относително стабилна, предполага Economist.

Въпреки това, ранните модели са били погрешни и "натрупването на смайващи събития и екстремни явления през последните години показа, че Антарктида е подложена на огромни промени на сушата, в морето и в атмосферата над нея", продължава изданието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3078 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:03

2
❤️ Г­о­р­­­е­щ­­­и­ ­м­­о­­м­­­и­ч­­е­­­т­­а­­­ ­­в­и­­­ ­о­­­ч­а­­к­­­в­­а­­­т ­-­­ X­­1­­8­.­­­F­­­U­­N

2024.04.04 | 20:47

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини