Новозеландските ледници продължават да се топят

  • 25 март 2024 15:08

  • 638
  • 2
Новозеландските ледници продължават да се топят
© pixabay

Проучване на снежната линия в Нова Зеландия показа, че ледниците в страната „продължават да се свиват“, съобщава БТА.

Ледниците в Нова Зеландия изглеждат „смазани и разбити“ поради трайната загуба на лед, съобщи Националният институт за изследване на водата и атмосферата (NIWA).

От 70-те години на миналия век насам Институтът извършва полети над планинските вериги на Нова Зеландия за проучване на снежната линия в края на лятото, като наблюдава състоянието на ледниците и височината на снежната линия.

ООН: На ръба на пропастта сме - ледниците се отдръпват

Изследването дава представа за това как се трансформира пейзажът на Нова Зеландия, каза Андрю Лори, ръководител на програмата и главен учен на Института. Като цяло снежната линия се качва на по-голяма височина, а през последните години явлението се е ускорило, така че в Нова Зеландия се наблюдава трайна тенденция на загуба на ледникова маса, допълни той.

Лори обясни това с повишаването на температурата в световен мащаб, като през последното десетилетие са наблюдавани осем от 10-те най-топли години в Нова Зеландия от началото на записите.

Втората най-топла година в историята на изследванията е 2023 г. Това е тенденция, която следва останалата част от света, като 86% от планетата е имала температури над средните за тази година, добави Лори.

„Дори и да имаме няколко по-хладни сезона, те няма да са достатъчни, за да премахнат вече нанесените щети“, уточни той.

Ледниците са важна част от околната среда, икономиката и културата на Нова Зеландия. Те са източник на вода, която поддържа местообитанията на потоците и доставя хранителни вещества в езерата, реките и океаните. Захранват и хидроенергийни езера, което оказва влияние върху наличието на възобновяема енергия и допринасят с милиони долари за икономиката на Нова Зеландия чрез туризма“, каза ученият.

Нова Зеландия е едно от малкото места на средни ширини, където хората живеят в близост до ледници, могат лесно да ги видят и посетят. Но това става все по-трудно. Туристическите оператори трябва да проникват все по-навътре в планините, за да ги достигнат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
638 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.25 | 16:33

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/bman

2024.03.25 | 15:25

1
Боли ме потката

Добави коментар

Водещи новини