Нощните опрашители също са застрашени от атмосферното замърсяване

  • 09 февруари 2024 22:53

  • 666
  • 0
Нощните опрашители също са застрашени от атмосферното замърсяване
© pixabay

Опрашването на растения, които зависят от нощни насекоми, като например нощни пеперуди, е застрашено от атмосферното замърсяване, съобщава БТА, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Сайънс". 

Авторите му от Вашингтонския университет, САЩ, са установили, че замърсител, присъстващ във въздуха, особено през нощта, драстично намалява способността на тези опрашители да проследяват ароматите на цветята.

Заключението им е в съответствие с неотдавнашни проучвания за отрицателното въздействие върху биоразнообразието на замърсяването - не само на въздуха, но и на шумовото и светлинното замърсяване, причинено от човешки дейности.

Тези дейности вредят не само на нашето здраве, но и на функционирането на екосистемата чрез тези растения и опрашители", казва пред АФП Джеф Рифъл, професор по биология и един от съавторите на изследването.

Учени изследват способността на пчелите да откриват вредни вещества

Предишни проучвания вече са разкрили ролята на атмосферните замърсители върху дневните опрашители като пчелите. Настоящото изследване разглежда въздействието върху аромата на цветята на нитратния радикал (NO3) - замърсител, който е наличен главно през нощта.

Нитратният радикал се образува, когато азотният диоксид, получен от изгарянето на изкопаеми горива от човека или от естествено горене, например горски пожари, влезе в контакт с озона в атмосферата.

За разлика от азотния диоксид или озона, нитратният радикал има особеността да се разгражда бързо от слънчева светлина и поради тази причина е наличен главно през нощта.

Настоящото изследване разглежда бледата вечерна иглика - диво цвете, което се среща в сухите райони на американския Запад и чиято силна миризма привлича два вида нощни пеперуди - Hyles lineata и Manduca sexta. Двата вида насекоми използват антените си, за да подушват цветния прашец от разстояние няколко километра.

За целите на изследването учените първо са направили анализ на химическия коктейл, съставляващ аромата на бледата вечерна иглика.

След това те са определили кои компоненти от него привличат пеперудите. Изследователите са установили, че при контакт с нитратния радикал, нивата на тези химически компоненти спадат драстично.

Накрая, в нещо като въздушен тунел, екипът е изложил пеперудите на различни нива от тази химическа смес, която преди това е била поставена върху фалшиво цвете.

Пеперудите са показали висока чувствителност към аромата на цветето и дори са били готови да се движат срещу вятъра, за да се опитат да се хранят от него. 

Добавянето на нитратен радикал обаче е попречило на единия вид пеперуда да разпознае цветето и е намалило с 50 процента привличането към него на другия вид. 

Тестваните нива на нитратните радикали са сравними с тези, измерени през нощта в типична градска среда, като например тази на Сиатъл.

Екипът след това е повторил експеримента, като този път е използвал нивата на замърсителите, измерени през деня, и е установил много по-слаб ефект върху насекомите. 

По този начин изследването подчертава отрицателния ефект от този вид атмосферно замърсяване върху нощната активност на опрашителите във време, когато опрашващите насекомите са застрашени по целия свят.

Все по-високи температури и рекорди – това ли е новото нормално?

Около три четвърти от повече от 240 000 вида цъфтящи растения зависят от опрашители, а над 70 вида опрашващи насекоми са в риск или застрашени от изчезване, отбелязват авторите на изследването. 

С помощта на компютърни симулации учените са изчислили, че големи части от Европа, Близкия изток, Централна и Южна Азия, както и Южна Африка, са регионите, които вероятно ще бъдат най-силно засегнати от това явление.

"Знаейки, че човешката дейност генерира все повече нитратни радикали навсякъде, поискахме да разберем как се комбинират двата му източника - естественият и човешкият, и къде тези нива могат да станат толкова високи, че да попречат на способността на опрашителите да намират цветя", обяснява Джоел Торнтън, професор по атмосферни науки и съавтор на изследването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини