Атлантическият океан всяка година отнема средно по 30 метра от територията на Бенин

  • 22 ноември 2023 22:41

  • 3777
  • 1
Атлантическият океан всяка година отнема средно по 30 метра от територията на Бенин
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Атлантическият океан всяка година отнема средно по 30 метра от територията на Бенин заради последиците от глобалното изменение на климата, съобщава БТА, като цитира изказване на местни експерти пред южноафриканския телевизионен канал "Айуитнес нюз".

"Това е много сериозен проблем. И ако не се предприеме нищо, след няколко години ще загубим пътя от град Котону и до столицата Порто Ново (главната магистрала на страната покрай океанското крайбрежие на страната)", казва океанографът Коси Жорж Дегбе пред тв канала. "Всяка година Бенин губи ивица от крайбрежната си територия, широка около 30 метра". 

В резултат на климатичните промени океанските води навлизат в крайбрежието, а огромни вълни отмиват пясъчните плажове.

Заледените региони по света са в опасност

Властите в Бенин казват, че предприемат действия в борбата с ерозията, като укрепват брега с вълноломи и други защитни изкуствени структури. В последните години от бюджета за подобни цели са отпуснати около 100 млрд. африкански франка (166 млн. щатски долара).

Изменението на климата засяга не само Бенин, но и други западноафрикански държави, граничещи с Атлантическия океан, по-специално Того и Гана. Бенин и Того вече започнаха съвместна работа по изграждането на вълнолом, като 18 км от него са в Того, а 24 км - в Бенин. Това забавя настъплението на океана към рибарските селища на двете държави.

Глобалното затопляне и произтичащата от него ерозия на океанските брегове ще бъдат сред основните теми на предстоящата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP28) в Дубай, Обединените арабски емирства, от 30 ноември до 12 декември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.23 | 00:19

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини