Тропическите циклони в Атлантическия океан и Карибско море набират сила все по-бързо

  • 20 октомври 2023 17:39

  • 1115
  • 1
Тропическите циклони в Атлантическия океан и Карибско море набират сила все по-бързо
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Проучване на американски изследователи установи, че тропическите циклони в Атлантическия океан и Карибско море набират сила още по-бързо, съобщава БТА.

Тъй като температурите на повърхността на океаните се повишават поради глобалното затопляне, циклоните не само са в състояние да абсорбират повече водни пари, но също така са могат да го правят все по-бързо и по-бързо, обясни Андра Гарнър от университета „Роуан“ в Ню Джърси.

Тропическите циклони получават енергията си главно от топлината на водните пари, които абсорбират над повърхността на океаните.

Тропическата буря "Лий" се превърна в ураган

Развитието е тревожно – особено защото циклоните са трудни за прогнозиране в най-добрите ранни моменти и могат да доведат до потенциално катастрофални щети, каза Гарнър.

Тя анализира данните от базата данни за тропическите циклони „Хърдат 2“. Според анализа днес има повече от два пъти по-голяма вероятност тропическите циклони да се развият от слаба буря от категория 1 до такива от категория 3 (или дори по-висока) в рамките на 24 часа.

Резултатите от изследването подчертават необходимостта от справяне с глобалното затопляне, за да се ограничи още по-бързото нарастване на силата на циклоните, пише Гарнър в доклада на изследването. Тя призовава за крайбрежно планиране и мерки за комуникация, които позволяват на уязвимите общности да се адаптират към променящите се опасности, породени от тропическите циклони.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1115 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.20 | 22:43

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини