Еврокомисарят по околна среда за чистотата на въздуха у нас: Постигнат е напредък, но недостатъчен

  • 14 септември 2023 16:20

  • 1022
  • 5
© Novini.bg

Качеството на въздуха в България не е достатъчно добро, но е постигнат напредък. Това заяви на брифинг в Министерски съвет еврокомисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, който е на еднодневно работно посещение в страната.

Той добави, че 113 сметища са били закрити у нас по препоръка на ЕК, което определи като „важна стъпка напред“.

България обаче е единствената държава в ЕС, която има различна система за изчисляване на таксите за смет на местно ниво – в момента цената се определя според имота, а не според количеството отпадъци. Според нас това е нещо, което трябва да се преразгледа, коментира Синкявичюс.

На въпрос дали ЕК е готова да отпусне финансова помощ от Фонда за солидарност на България заради щетите от наводнението в Царево, еврокомисарят уточни, че страната ни първо трябва да кандидатства за тази помощ, след като компетентните институции приключат с оценката на щетите.

Държавата първо ще изчисли щетите в Царево, после ще умува дали да иска помощ от ЕС

Еврокомисарят не пропусна да похвали София за „чудесния напредък“ в електрифицирането на транспортната система, отчитайки, че „това се отразява много добре на чистотата на въздуха“.

От своя страна министър-председателят акад. Николай Денков също подчерта пред медиите, че по отношение на чистотата на въздуха резултатите се подобряват в последната една година, изтъквайки като причина затварянето на най-замърсяващите топлофикации в страната. По думите му обаче проблемите от това естество в Перник и Гълъбово продължават да са налице и държавата трябва да предприеме по-решителни стъпки.

По темата с наводненията по Южното Черноморие премиерът съобщи, че съответните институции вече правят оценка на щетите от бедствието.

Има 3-месечен срок, така че има достатъчно време, нищо не е изпуснато. Има също така определени правила – за финансова помощ от ЕК можем да кандидатстваме, само ако щетите са над определена сума, поясни акад. Денков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1022 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.09.14 | 17:13

2
Не слушайте Брюкселските измамници...

2023.09.14 | 18:17

5
дишай, дишай... докато можеш.

2023.09.14 | 17:16

3
Особенно там в Белгия,Нидерландия и Германия е най мръсен въздуха 24 часа са пълни магистралите с МПС та

2023.09.14 | 17:52

4
Ще има напредък, когато всеки областен град, има модерен завод за преработка на отпадъци! И всяко горяма верига магазини инсталира контейнери за бутилки и в замяна да дават ваучер за отстъпка във въпросния магазин! Като в Европа! Сега сме, като в Африка!

2023.09.14 | 16:51

1
Разкараите платените чадъри от плажовете

Добави коментар

Водещи новини