Радев изтъкна ползите от членството на България в Европейския алианс за батерии

  • 24 април 2023 11:08

  • 614
  • 1
© Булфото

За мен е огромна привилегия и чест да присъствам на подписването на днешната декларация. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на подписването на декларацията за присъединяването на страната ни към Европейския алианс за батерии, предаде репортер на Novini.bg

По думите на държавния глава това се случва във важен момент, когато в Европа текат мащабни идентични процеси и преосмисляне на цялостния подход на ЕС към единния пазар.

Това е период на разгръщане на стратегията за дългосрочна конкурентноспособност на ЕС. Трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясно посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на пълноценна и иновативна всеобхватна индустрия и енергетика, отбеляза президентът Радев.

Той обясни, че Европейският алианс за батерии играе ключова роля и допринася за утвърждаването на Европа като лидер в постигането на климатично неутрална икономика.

Ново дружество в БЕХ ще се фокусира върху системи за развитие и съхранение на зелена енергия

Убеден съм, че тези цели могат да се постигнат с обединяването на потенциала на всички държави-членки. Затова е важно днешното събитие, то взема България на борда, има значение за ЕК, за цялостното развитие на ЕС, но има и много висока добавена стойност за България, защото отключва нови хоризонти пред българските наука, индустрия и иновации. Не само чрез достъпа до фонда на Алианса, който е значителен, но най-вече ще имаме възможността да участваме и да се интегрираме в бъдещи проекти, посочи новите възможности пред България държавният глава.

„България ще вземе важно място в този сектор на европейската индустрия не само със своя човешки и индустриален капитал, но и с още нещо важно – с добиването на цветни метали в нашата страна. България е 6-а като стойност в този сегмент в ЕС от 27 държави“, припомни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред гостите на събитието.

Европейския алианс за батерии обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове с общата цел за изграждане на устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии с оглед на прехода към чиста енергия и конкурентоспособна индустрия. България ще бъде представена в него от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Европейският алианс за батерии е институция, която е създадена от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа. В момента организацията обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове от минното дело до рециклирането с общата цел да изградят устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии. С присъединяването си страната ни ще стане част от индустрия, която се очаква да генерира годишни приходи на стойност 250 милиарда евро от 2025 г. нататък, която е свързана с технологиите за декарбонизация - системи за съхранение на енергия и електромобилност, където 100% от производството отива за износ. Чрез присъединяването си към Алианса България ще може да привлече преки чуждестранни инвестиции от производители и така да създаде предпоставка за откриване на нови работни места и икономически растеж.

Кадри: Булфото

Последвайте канала на

Владимир Василев
614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.24 | 12:00

1
абе малоумнико, чии пари хвърляш на вятъра?

Добави коментар

Водещи новини