Близкородственото размножаване е сериозен проблем за застрашените косатки

  • 20 март 2023 22:22

  • 988
  • 2
Близкородственото размножаване е сериозен проблем за застрашените косатки
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Близкородственото размножаване вероятно е ключова причина застрашената популация на косатките в северозападната част на Тихия океан да не успява да се възстанови, въпреки полаганите от десетки години усилия за опазването ѝ, съобщи БТА. 

Хората са предприели много стъпки през последните десетилетия, за да помогнат на застрашените животни, които отдавна страдат от глад, замърсяване и поради факта, че голяма част от тях са уловени, за да бъдат атракция в морски паркове. 

Досега усилията им са имали ограничен успех и изследване и настоящото изследване, публикувано в сп. "Нейчър еколъджи енд еволюшън", предлага възможно обяснение за причината. Според авторите му заради близкородственото си размножаване косатките умират по-млади и популацията им не може да се възстанови. На женските са им необходими около 20 години, за да достигнат пика на плодовитост, обаче те вероятно не доживяват до тази възраст, за да осигурят растеж на популацията си.

Майките косатки правят доживотна жертва за синовете си

Въпреки че тази новина звучи мрачно за косатките, тя също така подчертава спешността на усилията за опазването им, каза Ким Парсънс, генетик от Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) и съавтор на изследването. 

"Популацията не е непременно обречена. Всъщност в повечето случаи не самото кръвосмешение води до съкращаване на продължителността на живота или смъртта на индивида. Близкородственото размножаване обаче прави тези животни по-уязвими за болести или фактори от заобикалящата среда. Ние можем да подкрепим популацията, като като поддържаме околната среда и им даваме възможно най-добрия шанс", казва Парсънс. 

Борбата на харизматичните косатки, които често посещават водите между щата Вашингтон и канадската провинция Британска Колумбия, е добре документирана - включително през 2018 г., когато скърбяща майка носеше мъртвороденото си малко в продължение на 17 дни в очевиден опит да го оплаче или съживи. 

Популацията на тези косатки, наричани "южни обитатели", наброява едва 73 екземпляра. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
988 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.21 | 08:54

2
Това е вижда в повечето европейски нации, като немците, англичаните.....такива грозни уроди....

2023.03.20 | 23:23

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини