Емил Димитров: Много трудно се доказва замърсяване, ако документите са изрядни

  • 04 март 2023 16:39

  • 910
  • 4
Емил Димитров: Много трудно се доказва замърсяване, ако документите са изрядни
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Много трудно се доказва замърсяване, ако документите са изрядни. Трябва да си бил там. ИА "Околна среда" издава разрешителни и контролира замърсяването. Тя изплаща и квотите. Аз като министър смених петима директори на агенцията, като последният в момента е министър. Източването на пари ще спре, но не и замърсяването. Може би ще се наложи да спрат 1-2 ТЕЦ-а. Това каза за "Офанзива" бившият министър на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и.

По думите му всяка една мощност получава комплексно разрешително за парниковите газове. "Въз основа на него, ТЕЦ заплаща по 1000 тона съответната квота. Когато надвишите емисиите, трябва да си закупите квота. След това има верификатор, който потвърждава, че данните, които удостоверява, че данните за емисиите са истински. Всяка акредитирана лаборатория издава документи, които се признават из цяла Европа. ИА "Околна среда" може да направи самостоятелна проверка, ако прецени. Цената на емисията влиза в крайния продукт", обясни той.

Димитров е бил изненадан от акцията на Европрокуратурата в ТЕЦ-овете.

ГДБОП и ДАНС влязоха в няколко ТЕЦ-а и топлофикации в 6 града

"Преди 2 години сме подали сигнал за злоупотреби евросредства. Лаура Кьовеши реши да се заеме първо с ИА "Околна среда".  Докато аз бях министър създадохме център, където можеше да се види всяка една станция какво прави. След нас веднага беше закрит, а това беше първата възможност да се контролира как се изгарят отпадъците. ЕС проверява разлика в документи. Ако за едно и също замърсяване купувате по-малко емисии, крайният продукт ще е по-евтин. Незакупените емисии и евентуално подменени документи, са лишили от пари Европа, които да се инвестират в екология", коментира Димитров.

Според него ТЕЦ "Брикел" е горил слама, без да е имал право. "Прехвърлих контрола на ТЕЦ-овете в Перник и Бобовдол на София, защото очевидно РИОСВ бяха подвластни на натиск. ТЕЦ "Брикел" пушеше през прозорците. Христо Ковачки винаги е идвал при мен в качеството си на консултант", разкри той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
910 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.05 | 08:34

4
Ти ли ще грееш хората зимата като спреш тецовете бе бурсук?
PaulaFox

2023.03.04 | 20:31

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Емѝ...

2023.03.04 | 17:57

2
"Много трудно се доказва", защото нито РЗИ-то, нито РИОСВ ще дойдат да измерят правилно, понеже и те са на същата хранилка, на която е министеро, на който му е "трудно". Други проблеми няма.
????!!!

2023.03.04 | 17:34

1
А,"ИЗЧИСТВАНЕ",лесно или трудно се РАЗКРИВА ????!!!

Добави коментар

Водещи новини