1051-годишен български чинар кандидатства за „Европейско дърво на годината“

  • 03 февруари 2023 15:24

  • 669
  • 0
1051-годишен български чинар кандидатства за „Европейско дърво на годината“
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината 2023" започна по традиция на 1 февруари. Всички, които желаят да се включат в избора на най-интересно и любимо дърво, могат да гласуват онлайн до 28 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org.

В тазгодишното издание за любовта на публиката и титлата "Европейско дърво на годината" се състезават 16 дървета от 16 държави. Символи на отминали времена оцелели във враждебна среда, свидетели на историята и нашата връзка с природата, забележителните дървета от Белгия, България, Великобритания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия и присъединилата се за първа година Украйна, разказват своите вълнуващи и провокиращи истории, съобщават организаторите.

Старата черница във Велики Преслав е с двойна победа в конкурса "Дърво с корен 2020"

България е представена от величествения 1051-годишен чинар, който получи най-голяма подкрепа в конкурса "Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange" с 1593 гласа. Дървото, което се намира в близост до Аспаруховия мост, е номинирано от Мария Стефанова и децата от клуб "Ела какъвто си" - група за подготовка за гражданско образование. То съществува още от Първото българско царство и е най-старото във Варненска област. Направило е впечатление дори на чешките археолози - братя Шкорпил, които го споменават в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. Въпреки обгорената си коруба, всяка пролет разлиства прекрасна зелена корона, което заедно с легендите, че силната му енергия лекува, го превръща в любимо място за посещение на варненци. Чинарът е вписан в Регистъра на вековните дървета през 1969 г.

По време на гласуването за "Европейско дърво на годината 2023" ще бъде възстановена още една традиция, прекъсната за периода на пандемията. Небезизвестният "търсач на дървета" и дългогодишен поддръжник на конкурса Роб Макбрайд отново ще се опита да обиколи колкото се може повече от дърветата-финалисти, за да ни помогне да се запознаем по-добре с тях. Пътуването му започна на 1 февруари от Полша, гр. Лодз и дъба "Фабрикант" и ще продължи към крушата в Драшов в Република Чехия на 3 февруари.

Можете да проследите пътешествието на Макбрайд в Инстаграм и Туитър профилите на организаторите на конкурса.

Всички претенденти за наградата можете да разгледате тук.

Гласуването за европейско дърво на годината се извършва чрез посочване на електронна поща и задължително избиране на две от дърветата финалисти. За да бъде зачетен гласът ви, той трябва да се потвърди чрез връзка, изпратена на електронния адрес, от който е подаден.

В последната седмица на гласуването от 00:00 часа на 22 февруари текущите преброявания на гласовете ще бъдат скрити, за да може победителят да остане в тайна до официалната церемония по награждаването, която след период на онлайн и хибридни формати отново се "завръща" в Европейския парламент. Тя ще бъде проведена на 21 март под патронажа на евродепутатите Людек Нидермайер и Михал Виежик.

"Дърветата са неделима част от пейзажа, произвеждат кислорода, който е жизненоважен за нашето съществуване. Те са и крайъгълен камък в борбата ни с климатичните промени. Места на паметта, свидетели на промените в обществото. Нека ги ценим като партньори в нашия живот. Живот, който понякога трябва да забави своето темпо, за да ни позволи да погледнем короната на вековно дърво и да осъзнаем, че сме временно на този свят. Сегашният конфликт в Украйна ни показва колко би спечелил светът, ако някои хора можеха просто да седнат под едно дърво и да помислят за последиците от своите решения" - каза Людек Нидермайер, евродепутат и посланик на конкурса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини