Турските инвеститори проявяват интерес към възобновяеми източници в Република Северна Македония

  • 02 февруари 2023 19:03

  • 257
  • 0
Турските инвеститори проявяват интерес към възобновяеми източници в Република Северна Македония
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Инвестициите, иновациите, технологичното развитие, енергетиката и туризмът бяха само част от темите на днешното 6-то заседание на Съвместната комисия за икономическо сътрудничество между Република Северна Македония и Република Турция, която бе председателствана от министъра на икономиката Крешник Бектеши и министъра на младежта и спорта на Република Турция Мехмет Мухаррем Касапоглу, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА .

Както съобщиха Бектеши и Касапоглу на съвместната пресконференция след края на заседанието, в рамките на Съвместната комисия са подписани Протокол за по-нататъшно укрепване на отношенията между двете страни в няколко сфери, както и Меморандум за разбирателство с Македонската агенция за младежта и спорта, както и с Агенцията за подкрепа на предприемачеството.

 И двете страни активизират стъпките за актуализиране на Споразумението за свободна търговия.

"Последователно, според цифрите, сътрудничеството се задълбочава и вероятно ще продължи така. Турция е един от най-големите инвеститори в страната и съм убеден, че това ще продължи, но нашата цел е да подобрим споразуменията за свободна търговия. В областта на индустрията  има почти пълна либерализация и очакваме  скоро да засилим сътрудничеството и в областта на селското стопанство, което е искане на бизнеса и от двете страни - така че нашите фермери да имат по-голям пазар, както и за повишаване на конкурентоспособността, преди всичко на суровините, които ще идват в страната от Турция", посочи Бектеши.

По думите му той очаква сътрудничество и в енергетиката. "Има голям интерес от турски компании да инвестират във възобновяеми източници. Ще обсъдим доставката на природен газ, за ​​да диверсифицираме избора на доставка и да увеличим независимостта в областта на енергетиката, като това може да се разшири и в Косово, както и в Южна Сърбия и като цяло в Западните Балкани, подчерта Бектеши.

Според министър Касапоглу има интерес от страна на турски инвеститори за инвестиции във възобновяеми енергийни източници в Северна Македония. "Смятаме Северна Македония за важен партньор в инвестициите. Турските инвестиции в Северна Македония досега са надхвърлили 1,2 млрд. долара. Но тук имаме нови стъпки, особено във възобновяемите източници на енергия. Ние сме подготвени, както и Република Северна Македония, каза турският министър.

Гърция задоволява 80% от вътрешното потребление на електроенергия от ВЕИ до 2030 г.

По думите му на днешната среща са обхванати енергетиката, промишлеността, културата, туризмът и търговията, което дава нов импулс на сътрудничеството. Както посочи Касапоглу, миналата година стокообменът между двете страни е достигнал близо един милиард долара, а Турция е изнесла за Северна Македония продукция за 700 милиона долара. След заседанието на Смесената комисия през деня, както бе съобщено на пресконференцията, са предвидени турско-македонски бизнес срещи с бизнесмени и инвеститори.

Novini.bg
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини