ЕЦБ: търговските банки да изпълнят климатичните си ангажименти

  • 02 ноември 2022 18:35

  • 355
  • 2
ЕЦБ: търговските банки да изпълнят климатичните си ангажименти
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреждава, че много от финансовите институции, върху които упражнява надзор, твърде бавно променят политиките си, насочени към собствената им защита и тази на цялата банкова система в Европа от въздействието на климатичните изменения, предаде АП.

ЕЦБ отчита, че е постигнат известен напредък, но резултатите от прегледа на състоянието на 186 банки, огласени в сряда, показват, че промените не са разпределени равномерно. "Може да се каже, че 'чашата е наполовина пълна'', обяви в публикация в блога към корпоративния сайт на Европейската централна банка нейният високопоставен представител Франк Елдерсон.

Базираната в германския град Франкфурт на Майн банка, която отговаря за паричната политика на 19-те страни от ЕС, които са приели еврото за национална валута, определи крайни срокове за финансовите им институции до края на 2024 г. да приведат политиките си в съответствие с изискванията по отношение на опазването на околната среда. Тя ги тласка да ускорят работа си в тази насока.

Банките имат ключова роля за функционирането на европейската икономика, тъй като повечето компании набират необходимия им капитал чрез кредити, които те им отпускат, вместо да се обръщат към финансовите пазари, нещо което е характерно например в САЩ, отбеляза АП, цитирана от БТА.

ООН: Европа да покаже по-голяма амбиция за климата

 

Последвайте канала на

355 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 13:14

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Мда

2022.11.02 | 19:19

1
Банката на Ротшилд.

Добави коментар

Водещи новини