Високите температури тази година са унищожили част от коралите в Средиземно море

  • 21 септември 2022 15:38

  • 294
  • 0
Високите температури тази година са унищожили част от коралите в Средиземно море
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Високите температури по Средиземноморието през това лято унищожиха коралите от вида paramuricea clavata край Марсилия, съобщи БТА.

Солен Бастар-Гоген, директор на асоциация, специализирана в опазването на морската среда, определи температурния рекорд в Средиземно море през това лято като „пожар във водата“. 

В края на август гмуркачи надават тревога. Смъртта на коралите е настъпила много бързо. Само два месеца са били необходими за унищожението на многоцветната гора под водата, казва Тристан Естак, ръководител на научните мисии на асоциация „Septentrion environnement“. Асоциацията изучава средиземноморската екосистема. 

Климатичните промени ще струват на бюджета на САЩ по 2 трилиона долара годишно до края на века

Гореща вълна удари западното Средиземноморие през летните месеци, предизвиквайки повишение на температурите на морската вода с 4 до 5 градуса над обичайното за сезона. На места температурата на водата достигна 30 градуса. 

Тристан Естак описва апокалиптичен пейзаж, наблюдаван при гмурканията през септември. „Представете си дърво без листа и без кора.“

Естак показва парче от мъртъв корал в бежов цвят и с голи разклонения. При обичайното си състояние този вид корал е обагрен в пурпурно. Продължителните високи температури са причинили смъртта му, тъканта е посивяла и е станала на прах .

Според асоциацията на Естак 70 до 90 процента от популацията на paramuricea clavata на дълбочина 10 до 20 метра под водата в района на Марсилия е мъртва. 

Около 20 процента жива тъкан от всеки полип е събрана и етикетирана от асоциация „Septentrion environnement“ с цел изготвяне на генетичен анализ. 

Измиране на вида корали е забелязано и край бреговете на Испания, в района Тулон и край Сардиния. Особено засегнати са коралите, които живеят на дълбочина около 6 метра. Около Балеарските острови коралите се намират на по-голяма дълбочина – до 40 метра. Те са по-малко засегнати. 

Според Солен Бастар-Гоген падането на температурите през последните дни може да защити тези, които не са засегнати. Въпреки това учените не могат да бъдат сигурни. Възможно е горещината да е активизирала даден патоген, който все още да е във водата. 

Научните прогнози за вида са песимистични. Ефектът е като този на горския пожар. Ще бъдат необходими десетки години за възстановяването на популацията. 

Мая Йорданова
294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини