Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

  • 27 юни 2022 10:33

  • 349
  • 1
Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гражданите на Европейския съюз не подкрепят плана на ЕК да класифицира газовата и ядрената енергия като устойчиви инвестиции. Това става ясно от проучване на WWF. To показа, че едва 29% от европейците са на мнение, че ЕС трябва да етикетира ядрената енергия като екологично устойчива и да бъде включена в Таксономията на ЕС. Що се отнася до изкопаемия газ, само 35% от населението на ЕС смята, че този енергиен източник трябва да получи "зелен етикет".

"Видно е, че няма обществена подкрепа за плана на Европейската комисия да включи изкопаемия газ и ядреното гориво в Таксономията на ЕС. Това, което гражданите масово подкрепят като "зелени" и устойчиви технологии, са слънчевата енергия и вятъра, а не мръсните и остарели горива. Затова ние призоваваме евродепутатите да се вслушат в гласа на своите избиратели и да блокират това предложение", заяви Себастиен Годино, старши икономист в офиса на WWF за европейски политики.

Проучването показа също така, че войната в Украйна е повлияла на мненията на гражданите относно енергийния преход. Според данните, 60% от анкетираните вярват, че в този контекст Европейският съюз трябва да ускори плановете си за намаляване зависимостта от изкопаеми горива.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Сходни са и нагласите в България. Макар и не толкова категорично като в западноевропейските държави, българите също смятат, че изкопаемият газ и ядрената енергия нямат място в списъка с устойчивите енергийни източници. 42% от нашите сънародници подкрепят газа, а едва 31% - ядрената енергетика. В същото време 87% от анкетираните у нас възприемат вятърната енергия като екологично чиста, докато 92% дават подкрепата си за енергията, идваща от Слънцето.

"Парадоксът в България е, че нашите домакинства не зависят в толкова голяма степен директно от газ за отопление в сравнение с други държави от ЕС. Въпреки това все още битува известен страх, че този енергиен източник е незаменим", коментира Апостол Дянков, ръководител на програма "Климат и енергия" във WWF България. "Ядрената енергия пък отдавна се лансира публично като най-надеждната енергия на бъдещето. А в момента виждаме точно обратното - у нас има непланирани спирания на блокове на АЕЦ, докато бойните действия и рисковете от радиационни инциденти в Украйна продължават да изправят европейските държави на нокти. Това вече става очевидно за гражданите и те започват да разбират по-ясно ползите от децентрализирания модел на възобновяемите енергийни източници, който предлага възможности те сами да произвеждат евтина енергия".

През първата седмица на юли Европейският парламент ще гласува как да изглежда новата Таксономия на горивата в ЕС - или ще класифицира ядрената енергия и изкопаемия газ като "зелени" технологии, или ще блокира предложението на Европейската комисия. Ако евродепутатите не успеят да отхвърлят новия закон за Таксономията, той ще премине директно в законодателството на ЕС. Природозащитната организация WWF, наред с много други организации, компании и институции, се опасява, че това би могло да отклони милиарди евро от възобновяемите енергийни източници в посока към замърсяващи природата изкопаеми горива и скъпа ядрена енергия.

Изследването е проведено от компанията за пазарни проучвания Savanta ComRes по поръчка на природозащитната организация WWF. То обхваща 8125 граждани от осем европейски държави, включително България, Румъния, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша и Нидерландия. Проучването показва по недвусмислен начин, че голямата част от европейците не възприемат изкопаемия газ и ядрената енергия като източници на "зелена" енергия. Този резултат е в ярък контраст със слънчевата и вятърната енергия, която се ползва с подкрепата на съответно 92% и 88% от анкетираните.

Последвайте канала на

Калина Христова
349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.06.27 | 10:58

1
от тия комундрели WWF, които са известни главно с това, че си плащат тлъсти заплати от даренията, какво да се очаква, освен глупава пропаганда?

Добави коментар

Водещи новини